Pokud jste si pořídili kvalitní nůž, vězte, že si své vlastnosti zachová pouze tehdy, budete-li s ním zacházet opatrně a s citem.

Používání

Správné používání je základem dlouhé životnosti nožů. Pamatujte, že každý nůž má specifickou funkci, pro kterou byl vyroben. Velmi důležitý je podklad při krájení - doslova smrtící může být pro nůž krájení na skleněném nebo keramické prkénku. Vždy používejte prkénka dřevěná, případně z měkkého plastu, jinak se svými noži brzy neukrojíte nic. Navíc, je prokázáno, že práce s tupým nožem je nebezpečnější než s nožem, který je pořádně naostřen. Broušení nožů není úplně jednoduchá činnost a určitě se vyplatí jí předcházet.

Čištění

U nožů, více, než u jakéhokoliv jiného druhu kuchyňského vybavení, platí, že ruční čištění je nenahraditelné. Nože je třeba čistit ihned po práci, aby na ně neměly možnost působit některé agrasivní složky potravin. Nůž nejprve opláchneme a pak osušíme, sušení je důležité zejména u nožů s dřevěnou střenkou, kterou může dlouhodobá vlhkost trvale poškodit.

Čištění nožů v myčce je nevhodné hned z několika důvodů: čistící prostředky v myčkách obsahují chemikálie, které mohou poškodit jak čepel, tak dřevěnou rukojeť, obsahují také brusný materiál, který má z nádobí odstrňovat zbytky potravin, avšak pro ostří nože je hotovou pohromou. Navíc, pokud nůž do myčky špatně umístíme, hrozí jeho poškození nárazem o jiný kus nádobí.

Skladování

Uložení nožů také nepodceňujte. Nože musí být skladovány na dostupném, avšak bezpečném místě, přece jen si jimi můžete snadno ublížit. Pokud se rozhodnete pro skladování v šuplíku, dbejte na to, aby se o sebe nože neotloukaly, ideálně by měl mít kazdý vlastní přihrádku nebo pouzdro. Pokud ukládate nože do stojanu, vyberte takový, aby byl z materiálu, který nůž nepoškodí - nejlépe samozřejmě ze dřeva. Nikdy nůž nenechávejte volně v odkapávači - jednak je zbytečně v kontaktu s vodou, jednak učitě za chvíli přijde někdo, kdo si ho nevšimne a přihodí k němu jiný kus nádobí.  Každý takový náraz je pro nůž pohroma.

Závěrem ještě dodejme, že zmiňovaná pravidla ocení hlavně nože vyšší kvality, u kterých lze při správném zacházení očekávat dlouhou životnost. U nožů za pár desetikorun nemůžeme předpokládat, že vydrží navěky, přesto i jim opatrnost při používání, čistění i skladování určitě prospěje.

Fotogalerie
3 fotografie