Špenát sice obsahuje železo, jenže desetkrát méně, než se původně předpokládalo. Chyba nastala posunem desetinné čárky vpřed. V 1 kg najdete asi 20,5 mg železa. Stejně je na tom třeba petrželka, listy tuřínu nebo bazalka. Mnohem bohatší je špenát na jiné důležité prvky, například karotenoidy, které se v těle mění na vitamin a antioxidant A. K čemu se to hodí? Chrání organismus před rakovinou a brání oči před vznikem žluté skvrny na sítnici. Kyselinu listovou zase ocení nastávající maminky. Ze zelených listů načerpáte i dostatek vitaminů skupiny B, C, K a E.

Červená řepa na rakovinu i mozek

Patří opravdu k zelenině, která dokáže bojovat se zákeřnou rakovinou? Ano. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra a navíc ještě aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje řadu důležitých minerálů, především mangan, chrom, zinek, železo, draslík, hořčík, selen nebo vápník, bohatá je i na vitamin C, skupinu B, H a A. Najdete v ní i betain, betanididin, cholin. Zdravé je také pití řepné šťávy, třeba při revmatismu a kožních chorobách. Blahodárně funguje i na mozek, protože v něm neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky.

Zelí je nejen skvělá zásobárna vitaminů, ale platí i na vředy.
Autor: Shutterstock.com
Zelí se jí pro vitamíny

Taky se u vás doma konzumovalo ve velkém zelí, hlavně to kysané, abyste všichni měli dost vitaminu C? Jenže tahle zelenina toho zvládne mnohem víc. Je skvělá na žaludeční vředy. Čerstvá šťáva pomůže nejen při střevních kolikách, užívacích problémech, ale i zácpě a již zmíněných vředech. Ovšem všeho s mírou. Denně postačí jedna sklenka. Proč ne víc? Nejspíš byste to odnesli plynatostí nebo křečemi. Zelí také obsahuje řadu minerálů jako je síra, jod a draslík.

Mrkev je nejlepší na oči

Obsahuje sice vitamin A, ale není to závratná koncentrace. Stejně je ho například ve špenátu, brokolici, petrželové nati, meruňkách nebo paprice, obecně v zelenině a ovoci červené nebo žluté barvy a v zelených listech zeleniny. Stejně dobrá je mrkev jako močopudný a projímavý prostředek. Kromě toho obsahuje vlákninu, které se stará o vylučování cholesterolu z těla.

Petržel, aby dlouho vydržel

Lechtivá průpovídka se zdá víc vtipná, než pravdivá. Ve skutečnosti petržel pomáhá při problémech s menstruací a prokrvuje pohlavní orgány. Co to znamená? Může fungovat jako slabší afrodiziakum. Kromě toho petržel obsahuje účinné silice s alpiolem, dále například pinen, terpeny, flavonoidy, sliz, polyacetyleny a cukry, ale i množství minerálů (K, Mg, Fe, Ca, Na) i vitaminů (A, B, C, E), silice a další látky. Zvyšuje vylučování moči, snižuje krevní tlak, uvolňuje střevní plyny a napomáhá trávení. Ale dobrého pomálu. Nadměrné konzumace by se měli vyvarovat pacienti s ledvinovým onemocněním, nastávající a kojící maminky.