Módní trend velí mít kuchyni propojenou s obývákem. Říká se tomu obytná část. Jenže bez digestoře se vám v ní bydlet chtít nebude. Při každém smažení oblíbených topinek totiž riskujete, že vám čalounění nábytku, závěsy, záclony i koberec nasmrádnou a vy je v lepším případě budete muset vyprat a v tom horším pracně vyčistit. Dalším problémem je, že neodvětrané páry z vaření nezmizí. I když máte poblíž okno, stoupají vzhůru. Takže přinejmenším zničí omítky. Pokud má kuchyň problém s větráním, dočkáte se i plísně. K tomu nedojde, když máte nad sporákem správně vybranou digestoř.

Filtr nebo komín

Digestoře jsou buď odtahové s přímým odtahem do komína, případně ven. Pak digestoř připojíte na odtahové potrubí, což zpravidla přináší vyšší účinnost. Pokud ne, žádný problém, můžete se spolehnout na digestoře s recirkulací. Ta přes vstupní kovový filtr zachycuje mastnoty ve vodní páře a uhlíkový filtr eliminuje pachy. Očištěný vzduch vrací zpět do prostoru. Nejvyšší stupeň sacího výkonu se vždy udává v kombinaci s maximální hlučností. A pozor na to, že v tomto případě neplatí čím hlasitější chod, tím větší sací výkon a lepší odsávání.

Která je ta pravá

Pro malé kuchyně jsou vhodné vestavěné digestoře. Velké kuchyně s komínem raději vybavte komínovou digestoří, která se umístí na zeď a zpravidla mezi závěsné skříňky. U moderních ostrůvkových kuchyní s varnou deskou v prostoru se hodí ostrůvkové digestoře, které se dávají na strop. Při jejich výběru ale myslete na to, aby strop unesl váhu i několik desítek kilogramů.

Pozor na plynové kotle

Pokud jste se nadchli pro digestoř a máte v obytné části domu plynový kotel, raději své rozhodnutí konzultujte s plynařem. Nejlépe při roční prohlídce, kdy by měl změřit i emise. Špatně odvětraný kotel v kombinaci s těsnícími okny a naplno zapnutou digestoří je smrtící kombinace. A to doslova.

Jaký výkon

Dalšími klíčovými parametry jsou výkon, hlučnost a design, což platí především, pokud máte kuchyň volně propojenou s obývacím pokojem a digestoř je tak stále na očích. Velmi důležitý parametr je výkon. Ani ta sebekrásnější designová digestoř vám nepomůže, když nebude stíhat čistit velikost prostoru. Výkon spotřebiče by měl logicky odpovídat velikosti kuchyně. Pokud si nejste jistí, zkuste použít jednoduchý výpočet. Podlahovou plochu prostoru vynásobte výškou prostoru a pak 10. Obecně platí, že by digestoř měla v místnosti vyměnit vzduch až 16 x za hodinu. Malá kuchyně do 10 m2 tak vystačí s výkonem do 320 m3 za hodinu. U větších kuchyní případně spojených obytných prostor už potřebujete vyšší. Při výběru také nezapomeňte na praktické ovládání a osvětlení.

Komínový odsavač par v provedení černého skla Concept OPK 5790 s výkonem až 900 m3 za hodinu. Má maximální hlučnost 49 dB při nejvyšším výkonu. Concept.cz, 15490 Kč
Autor: archiv

Pozor na hluk

Velmi důležité je, jak bude digestoř hlučná při plném výkonu. Zatímco myčku pustíte, když jdete pryč, luxujete jen chvíli, digestoř bude hučet přesně v době, kdy vaříte a jste v její bezprostřední blízkosti. Nejtišší mají při zapnutí 49 decibelů a nejhlučnější pak kolem 60 decibelů. Nejsnazší je nechat si v obchodě chod předvést. Když je to pro vás moc, můžete snížit hladinu zabudováním protihlukových polštářků.

Co byste před výběrem měli vědět

* Podle norem by měla být digestoř nad elektrickým sporákem minimálně 65 cm nad varnou desku a nad plynovým sporákem pak 68 až 70 cm.
* Při stanovení správné výšky berte navíc v úvahu i výšku nejvyššího člena domácnosti, aby do přístroje nenarážel hlavou.
* Digestoř vybírejte minimálně stejně velkou, jako je varná deska, nejlépe o něco větší.
* Pro hlučnost je ideální hodnota kolem 50 decibelů. Přístroje s touto nebo nižší hodnotou mají extra tichý chod a nebudou po spuštění rušit provoz domácnosti.
* Pro optimální funkci by měl výkon digestoře odpovídat minimálně desetinásobku objemu místnosti. Praktická je také možnost individuálního nastavení stupně výkonu.