Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 triků, aby vám už nikdy pokojovky nezahynuly

/
  • Co dělat, aby se květina ještě vzpamatovala?
    Co dělat, aby se květina ještě vzpamatovala? (Shutterstock.com)
    18. května 2016 ● 06:00

    Možná se to stalo také vám: přinesli jste si z obchodu krásnou zelenou rostlinu. Za několik týdnů doma ale začala chřadnout, usychat, shazovat listy. Nebo jste na některou zapomněli a našli ji zcela zvadlou? Co s takovými rostlinami? Dejte jim ještě šanci, než je odsoudíte k vyhození.

  • 1.

    Suchá rostlina

    kytka
    Autor: Shutterstock

    Pokud jste na rostlinu zapomněli a ona zvadla, rovnou ji nevyhazujte. Při záchraně je ale potřeba být trpělivý a postupovat velmi opatrně. Začněte tím, že rostlinu zalijete trochou odstáté vody pokojové teploty. Příliš vody, a ještě ke všemu studené by mohlo rostlině způsobit šok. Po pár hodinách rostlinu trochu zalijte znovu. Nepřemisťujte ji ani ji hned nehnojte. S tím počkejte alespoň 14 dní.

  • 2.

    Když jste rostlinu přelili

    Africké fialky si snadno namnožíte.
    Autor: Shutterstock.com

    Nejen nedostatek zálivky, ale i její nadbytek může rostlinu zahubit. Přelévání rostlin se nejsnáze pozná na keramických květináčích, které se po čase obvykle pokryjí slizkým povlakem. Pokud je vaše rostlina přelitá, určitě ji z květináče vyndejte, položte na textilii nebo savý papír a nechte přebytečnou tekutinu odtéct. Kořenový bal nemačkejte, ať ho nepoškodíte. Opakujte, dokud bude z květiny odtékat voda. Rostlinu nechte takto venku klidně přes noc. Květináč pořádně omyjte a raději vydezinfikujte, poté do něj rostlinu zasaďte a nechte jí čas na zotavení.

    Přelévání například nesnáší africká fialka. Tu stačí zalévat jednou týdně do misky, z ní si rostlina sama nasaje vodu. V horkých dnech můžete zvýšit zálivku na dvakrát týdně.

  • 3.

    Hubené dlouhé bledé stonky a listy



    Pokojové rostliny dokážou doma i v kanceláři vstřebat mnoho škodlivin
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud pozorujete, že vaše rostlina má dlouhé a bledé stonky a listy skoro bez zeleně, rostlina se nejspíš natahuje za světlem. Vymyslete tedy nové stanoviště, kde bude mít světla více. Jen pozor na to, aby rostlina nešla z extrému do extrému. Zpočátku zvolte raději rozptýlené světlo než přímé sluneční paprsky po celý den.

    Pokud má rostlina na listech hnědé skvrny, má světla naopak moc a sluneční paprsky ji spálily. Listy ostříhejte a rostlinu dejte na místo, kde je světlo rozptýlené, nikoli přímé.

  • 4.

    Listy hnědnou a usychají

    2445150:gallery:true:true

    Možná máte rostlinu blízko ústředního topení. Většině z pokojovek suchý vzduch a přílišné teplo nedělají dobře. Změňte stanoviště a po čase rostlinu častěji zalijte. Suchý vzduch se také projeví tím, že rostlině hnědnou špičky listů.

  • 5.

    Špatný substrát

    Rostlinu přesaďte, když se kořenový bal tlačí z květináče spodem.
    Autor: Shutterstock.com

    Většina rostlin, které si přinesete z obchodu, je zasazena do lehkého substrátu. Ten ale rychle vysychá. Květina si zaslouží kvalitní zeminu pro pokojové rostliny, do ní ji po čase přesaďte.

  • 6.

    Nezapomeňte na výživu

    Přesazovanou rostlinu dejte doprostřed nového květináče.
    Autor: Shutterstock.com

    Květiny potřebují na jaře a v létě také dostatek živin. Možná neprospívají, protože zapomínáte na hnojiva. Zkuste jim letos dopřát trochu těch, která potřebují, a uvidíte, že se celkový stav rostliny zlepší.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy