Vlčkovi žijí kousek od Orlické přehrady, v domě prarodičů, kteří bydlí v přízemí. Po narození dcery Vlčkovi přestavěli a zařídili patro. Od té doby se změnil pouze vzhled dětských pokojů. Takže takový obývák je 15 let beze změny. Do pořadu rodinu přihlásily děti – dcera a syn. Maminka sice nemá ráda změny a překvapení, ale děti jsou přesvědčeny, že už by to změnu chtělo. A pořad je cesta, jak jí splnit její přání – novou sedačku. Maminka Martina dělá učitelku v místní ZŠ, otec Marek pracuje jako lesní dělník a jsou už dvacet let spolu, dcera Andrea je studentkou Mensa gymnázia a syn Marek ještě chodí na ZŠ. Každý v rodině hraje na nějaký hudební nástroj a občas společně muzicírují.

Video
Video se připravuje ...

Jak se žije Vlčkovým a jak je ovlivnila dceřina nemoc? Prima TV

Obývák je prostorný, ale to je asi jediné pozitivum. Na zdech je nehezká různobarevná malba, nábytek je velmi starý. Problém číslo jedna je ovšem malá a nepohodlná sedačka, ze které už dokonce lezou péra. Proto by si přáli celkovou modernizaci obýváku. Vlčkovi mají rádi návštěvy a trápí je, že si hosté nemají kam sednout. Interiér by měl být jednoduchý, moderní.

Video
Video se připravuje ...

Co by si Vlčkovi přáli doma změnit? Prima TV

Nechtějí moc nábytku. Mají rádi cihlovou barvu, šedo-bílo-černé interiéry. Na co se nesmí zapomenout, je počítačový koutek, na kterém trvají. Ten v současném interiéru sice je, ale využívá ho především tatínek a v obýváku působí jako pěst na oko. Nepotřebují ani tolik úložného prostoru. Tak je nasnadě, že jim proměníme právě obývák.


A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan?

„Proměnu obývacího pokoje pro rodinu Vlčkových jsme si užili tak nějak jinak, než by se třeba očekávalo. Žijí spolu v rodinném domku, mají krásnou zahradu, chtěli jsme jim tedy kus další přírody dostat i do nového interiéru a divákům ukázat, že obývací pokoj může mít i takovéto pojetí – než jen s nábytkem. Kromě jasně viditelné staré sedací soupravy měli Vlčkovi prostorovou chybu v umístění pracovního koutu. Byl situován u vstupu na balkon, a nemohli tak na něj vlastně ani chodit. Na protější zdi měli klasicky dobovou televizní sestavu, kterou úložně nepotřebovali.

Video
Video se připravuje ...

Jak o změně přemýšlejí designéři? Prima TV

Při návrhu nového obývacího pokoje jsme se výjimečně nepouštěli do nějakého stavebního risku, ale o to více jsme se mohli soustředit na výrobu a koncept nového nábytku. Montážně nebylo úplně lehké se popasovat s břízkami, které jakoby prorůstají nábytkem. Jako takovou symboliku propojení zahrady a tohoto pokoje jsme pojali renovaci špalku, který měli u ohniště. My jsme ho opracovali tak, aby mohl fungovat v jejich obýváku jako stolička či přídavný stolek.

Díky proměně dostali Vlčkovi nejen nový nábytek, ale také se jim vyřešili dveře do pokoje a nové zárubně. Mohou se tak v obývacím pokoji i zavřít, což se bude jistě hodit.
Autor: Prima TV

Díky proměně dostali nejen nový nábytek, ale také jsme jim vyřešili dveře do pokoje a nové zárubně, které do té doby neměli, a mohou se tak v obývacím pokoji i zavřít, což se bude jistě hodit. Máme radost z řešení pracovního koutu, který je nyní uklizený, mají prostor na práci a počítač, zatímco předtím se tam mačkali na 1 metru šířky a počítač a tiskárnu měli připojené na prodlužovačky, takže se denně koukali na kopy kabelů.“

Video
Video se připravuje ...

Celý pořad sledujte v sobotu 11. června v 17.35 na Primě. Prima TV

Celý pořad sledujte v sobotu 11. června v 17.35 na Primě.