Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak si zařídit zahradu ve venkovském stylu?

/
  • 20. září 2016 ● 04:00

    Rustikální zahrady ve venkovském stylu jsou opět v kurzu. Typickým znakem těchto zahrad jsou malé předzahrádky plné pivoněk a romantická zákoutí, která dokonale dováří okrasu domu, ať už se jedná o malou chalupu či honosnou vilu.

  • 1.

    Jak vypadá česká venkovská zahrada?

    Zahradní skalka
    Autor: Shuttestoc.com

    Taková zahrada vychází z tradic a zvyklostí našich babiček. Pro venkov je typické uspořádání budov, rozlehlý pozemek a užitkové pěstební plochy. Domy většinou mívaly malé předzahrádky, na kterých rostly zejména trvalky.


  • 2.

    Potrpíte si na doplňky?

    Obyčejný sud a jak mu to na zahradě sluší
    Autor: Shutterstock.com

    Venkovská zahrada se neobejde bez hrnkových květin a lavičky. Pozor na výběr nádob pro osázení, jsou nedílnou součástí atmosféry prostoru. Doporučujeme mrazuvzdorné terakoty jednoduchých tvarů, klasické hliněné květináče, dřevěné štoudve nebo soudky, proutěné košíky s vnitřní výplní třeba z fólie.

    Další rady a tipy pro váš dům a zahradu naleznete zde.

     

  • 3.

    Růže


    Růže před zimou ještě přihnojte
    Autor: Shutterstock.com

    V této zahradě by jistě neměly chybět růže, ať keřové, nebo popínavé. Pokud chcete oživit zašlou a oprýskanou omítku, vysaďte břečťan nebo přísavník. Myslete také na velké skupiny trvalek táhnoucí se podél kamenné zdi nebo plotů (zlatobýl, hvězdnice, kopretiny). Dokonalou atmosféru venkovské zahrady pak vykouzlí kvetoucí a stále zelené keře jako jsou například zimolez a mahonie.

  • 4.

    Nezapomeňte na terasu

    Autor: Shutterstock.com

    Co by nemělo chybět? Ovocný sad, a to opravdové stromy, nikoli zákrsky nebo tvarované ovocné stěny. Porost pod nimi připomíná louku, nejnápadnější květinou patrně bude kopretina bílá. K venkovské zahradě patří dřevěná terasa, nejlépe z jedné strany uzavřená zdí. Shora ji bude rámovat třeba jednoduchá masivní trámová pergola, aby neomezovala výhled do zahrady, kam se také hodí jezírko. Lemovat ho mohou rostliny toužící po vyšší vzdušné vlhkosti, včetně keřů drobnokvětých azalek, hortenzie, kapradiny, dále kolem vody kosatce, kontryhel, hosty, pomněnky, plazivé vrbiny, rozrazily i zběhovec. 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy