Potřebujete (pro 4 osoby)


600 až 800 g jehněčí kýty
8 lžic panenského olivového oleje
šťávu z 1 citronu
1 stroužek česneku
sůl, čerstvě mletý černý pepř
5 kuliček jalovce
2 bobkové listy
3 snítky čerstvého rozmarýnu
700 g menších brambor

Na salát

1 svazek velkolisté petržele
1 velkou mrkev
1 snítku tymiánu
pažitku

V misce rozmíchejte olivový olej, citronovou šťávu, rozmačkaný česnek, sůl (zhruba tak, abyste nasolila celou kýtu) a koření. Maso propíchejte na několika místech vidličkou, aby marináda mohla proniknout dovnitř. Vložte ho do nádoby, ve které se bude marinovat, potřete marinádou a kousky větviček rozmarýnu zapíchejte do masa. Zakryjte fólií a nechte v chladničce odležet nejlépe do druhého dne. Omyté neoloupané brambory rozkrájejte na půlky. Větší pekáč vyložte pergamenovým papírem, rozložte na něj brambory, osolte je a pokapejte olivovým olejem. Na brambory položte kýtu, kolem přidejte snítky rozmarýnu a bobkové listy, které zbyly z marinády. Pečte 45 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Během pečení maso podlévejte marinádou, aby se nevysušilo. Před podáváním nechte zakryté odpočinout ještě 10 minut na teplém místě. Maso na talíři obložte upečenými bramborami. Nakonec dozdobte pažitkou a tymiánem.

Náš tip

Jehněčí vám nechutná? Tak si naložte a upečte krůtí prsa nebo vepřovou kýtu.