Černá sapota je ovoce, které pochází z oblasti Mexika a Guatemaly. „Tato plodina roste na horách, takže ačkoli je tropická, je docela odolná,“ říká o sapotě úvodem pan Matějka a pokračuje: „Zajímavé je, že v místě, odkud pochází, se v současnosti takřka nepěstuje, ale je to velký hit ve Spojených státech a Austrálii.“ Dobrou zprávou je, že se dá toto ovoce pěstovat při zajištění vhodných podmínek i u nás. „Můžeme ji pěstovat v teplých prostorách, nějakých zimních zahradách, případně i v bytě. Důležité je, aby zejména v zimních měsících byla na světle a nebyla přímo u topení,“ vypočítává odborník a doplňuje, že sapota vydrží dokonce i krátkodobé poklesy k nule, což je u tropické rostliny dost neobvyklé, ideální dlouhodobá teplota je však kolem 20 °C. 

Autor: Prima TV

„V okamžiku, kdy zasadíme stromky sapoty do volné půdy, rychle vyrostou – v oblasti původu mají výšku až 25 metrů,“ vysvětluje pan Matějka a dodává, že takových rozměrů se v našich zeměpisných šířkách rozhodně děsit nemusíme. S velikostí stromu souvisí i míra plodnosti, nicméně první plody nese i již relativně malý stromek asi po třech čtyřech letech.

A čím jsou tedy plody sapoty černé tak výjimečné? „Je to velmi dietní ovoce, nemá takřka žádnou nutriční hodnotu, přitom má čtyřikrát více vitaminu C než citron, navíc je velmi chutné! Opravdu to chutná jako čokoládový puding,“ vychvaluje pěstitel tento exotický zázrak, pro nějž se v lidovém jazyce vžilo též označení čokoládovník. Jíst se dá ovoce jen tak samotné, ale je možné z něj dělat i džemy, používá se dokonce i na pečení koláčů.

Celý pořad Váš PRIMA receptář sledujte již dnes 29. května 2016 v 11.55 na Primě.