...
Autor: Belles Fleurs
Na výrobu budete potřebovat:

* dýni Hokaido
* velký zubatý nůž
* malý ostrý nožík
* speciální dlabátko na dýně (případně polévkovou lžíci)
* sadu rydel na linoryt
* aranžovací floristickou hmotu
* silnější bambusové špejle
* živé květiny v barvách podzimu (růže, karafiáty, chryzantémy, třezalku, amarantus)
* malá okrasná jablíčka

Jak na to:

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si nádherné podzimně laděné květinové aranžmá. Adam Balažovič

1. Dýni ostrým nožem odřízněte vršek asi deset centimetrů od stopky. Semena s dužinou uvolněte a pečlivě vydlabejte. Je důležité, aby uvnitř nezůstaly žádné zbytky, které by se brzy začaly kazit. Vydlabanou dýni pak namočte asi na hodinu do kýble s vodou.

2. Nyní můžete rydly na linoryt do slupky vyřezat různé, více či méně složité ornamenty. Záleží jen na vás, na co si troufáte. Kreativitě se meze nekladou. Tloušťku a hloubku rýh můžete korigovat výměnnými nástavci.

3. Mezitím si nezapomeňte navlhčit floristickou hmotu. Potřebujete zelenou, která je určena na živé květy. Kostku nepotápějte pod vodu silou. Zůstala by v ní suchá vzduchová kapsa a květiny v ní zapíchané by neměly kde brát potřebnou vláhu. Aranžovací hmotu položte na hladinu a nechte pozvolna samotíží klesnout. Jen tak se v její jemné pěnové struktuře nashromážděný vzduch postupně uvolní a kostka bude dostatečně vlhká i uvnitř.

4. Nasáklou hmotu vložte do vydlabané dýně a podle potřeby ořízněte. Bambusovými špejlemi pak ke spodku dýně našikmo připevněte odříznutý vršek se stopkou. Zbytky špejlí odštípněte a začistěte.

5. Stonek květů ostrým nožíkem šikmo seřízněte v délce asi čtyř až pěti centimetrů a zapichujte do aranžovací hmoty tak, abyste zakryly okraje dýně. Volná místa nakonec zaplňte okrasnými jablíčky nabodnutými na špejli.

...
Autor: archiv

Máte pocit, že to nezvládnete? Pak navštivte některý z workshopů, které pořádá pražská prodejna Belles Fleurs v Jindřišské 2. První dva se konají již toto pondělí 24.10. v 16 a v 18 hodin. Účast na workshopech je zcela ZDARMA. Platí se pouze vámi spotřebovaný materiál. Termíny a více informací najdete ZDE.