Orchideje jsou oblíbené květiny, kterým se daří prakticky v každém prostředí. Při správné péči krásně kvetou a jsou tak okrasnou dominantou všech bytů.

Umístění květiny

Orchidej je teplomilná květina, která potřebuje dostatek světla, takže ji můžeme umístit na okenní parapet. Pokud máte však místnost orientovanou na jižní stranu, pak by příliš silné sluneční světlo mohlo květy orchidejí spálit. Ideální je stůl nebo police uvnitř místnosti, tak aby na květinu dopadalo rozptýlené světlo.

Fotogalerie
4 fotografie

Péče o květinu

Orchideje zaléváme s mírou. Ideální je jednou týdně celé kořeny rostliny ponořit do vlažné vody a nechat okapat. Nikdy nenecháváme orchidej stát ve vodě. Právě přemíra zálivky je nejčastější příčinou, proč se rostlině nedaří.

Orchideje také mají rády průběžné kropení vodou. Stačí nám k tomu obyčejná voda a rozprašovač.

Hnojíme cca jednou za 3 měsíce speciálními hnojivy na orchideje. Na jaře přihnojujeme každý měsíc. V zimě je dobré květinu umístit do chodby nebo ložnice, kde je nižší teplota. Orchideje přesazujeme jednou za 2-4 roky. Příliš časté přesazování jim škodí.

Když květy odkvetou

Pokud orchidej odkvete a její stonky zežloutnou, můžete je odstřihnout. Nikdy však nestříhejte květinu přímo u listů. Orchidej by vám už nevykvetla.