Želva zelenavá, latinsky Testudo hermanni, je ideální želvou pro začínající chovatele. Její pořizovací cena se vejde do dvou tisíc korun a díky její velikosti i cena terária je pro začátečníky dostupná. Želva zelenavá je nenáročným plazem, který není náchylný k nemocem a nevyžaduje tak přílišnou péči. Další nespornou výhodou je fakt, že se želva zelená hodí do menších bytů, neboť v dospělosti dorůstá maximální délky 20-22 cm a váží 1 – 2,5 kg.  Charakteristický je její vzhled. Poznáte ji podle žluto-hnědého nebo černého zbarvení klenutého krunýře.

Želva zelenavá dnes patří k nejoblíbenějším želvám chovaných v zajetí. Její přirozené prostředí je však v jižních státech Evropy, zejména v prostředí středomořských lesů a lesostepní krajině Balkánského poloostrova.



Jak želvu zelenou chovat?

Nejdůležitějším bodem v chovu želv je zvolení vhodného terária s či akvária. To by mělo mít rozměr alespoň 60x40 cm. Správné terárium by mělo mít ve přední části umístěné větrací otvory, které zaručí čerstvý přívod vzduchu. V žádném případě byste neměli želvu chovat jen tak na volno v bytě. Želvě takový život neprospívá a časem se mohou projevit zdravotní problémy, které výrazně zkrátí želví život.  U želv, které dorostou 15 cm, je určitě vhodné pořízení želvího stolu.

Na dno terária je nutné umístit alespoň 4 cm vysokou vrstvu vhodného substrátu. Želva ke svému životu potřebuje také dostatek světla. Je proto dobré umístit menší bodové světlo, které přikryjeme keramickým květináčem, aby pro želvu vytvořilo přirozenější podmínky. Také nesmíme zapomenout na umístění UV světla.  Toto osvětlení bychom měli umístit alespoň 10 - 15 cm nad substrátem, aby se želva nepřehřívala.  


Venkovní výběh

 

Nejlépe se želvy zelené mají u chovatelů, kteří  jsou pro své plazy ochotni vyhradit kousek své zahrady a želvám tak vytvořit přirozené podmínky. Želva zelená se skvěle přizpůsobí venkovním teplotám a to i tehdy, kdy na rysce teploměru vidíme hodnotu 0 stupňů Celsia.  Proto ji venkovním výběhu můžeme přechovávat, ba dokonce musíme  - pro želvu je pobyt venku opravdu důležitý, od května do října (pokud tomu tedy venkovní teploty odpovídají).


Fotogalerie
6 fotografií

Čím želvu krmit?

Želvy patří k býložravým živočichům. Důležitá je pestrost stravy. Obyčejné rostliny, listí či seno, je dobré doplnit různými druhy zeleniny (rajčaty,  zelím, celerem apod.) a ovoce a také pícninami. Občas můžeme želvám nabídnout vařené vejce či tvaroh, ale nepřeháníme to. Přílišné množství bílkovin může želvám způsobit zdravotní problémy. Naprostou nutností je pravidelný přísun čisté vody.

Tip redakce

Nezapomeňte, že se želvy dožívají až 80 let věku. Může se proto při správné péči stát, že je jednou odkážete svým potomkům.