Očkování je velmi důležité, protože psi chrání před vážnými nemocemi, které mohou zhoršit kvalitu jejich života. Očkování funguje na bázi vytvoření protilátek, takže pokud se zvíře s nemocí opravdu setká, jeho tělo ví, jak se bránit.

Ze zákona je povinné pouze očkování proti vzteklině. Ale život pejska mohou ohrozit i závažné infekční nemoci. Mezi ty, kterým můžete předejít očkováním patří: psinka (nakažlivé infekční onemocnění, které způsobuje poruchy nervové soustavy a obvykle končí smrtí), koronaviróza (virové onemocnění způsobující silné průjmy), borelióza, leptospiróza (velmi nebezpečná infekční nemoc), hepatitida, infekční zánět jater, parvoviróza (horečnaté onemocnění, které způsobuje silné průjmy a často vede ke smrti – zejména štěnat), infekční kašel a další.

Jak správně očkovat?

Očkovat a odčervovat psi začínáme ihned od štěnátek. Do 8. týdne věku by psi měli být naočkováni proti  psince, zánětu jater, infekčnímu kašli, parvoviróze a leptospiróze. Přeočkování probíhá po 4 týdnech (tj. ve 12. týdnu života štěněte. Další přeočkování by se mělo konat 1 x za rok, aby byl pes dostatečně chráněn. Proti vzteklině očkujeme štěnata starší 3 měsíců. 

Vhodným doplněním očkování je pravidelné odčervení, které bys e mělo provádět alespoň 1 x 3 měsíce.

Nepodceňte přípravu psa na očkování

Aby byl pes na očkování správně připraven a dobře jej snášel, je důležité dodržovat určitá pravidla.

  • Vždy očkujte pouze odčerveného psa. Rozestup by měl být alespoň 10 dní.
  • Pes by v době očkování měl být v dobré kondici, bez viditelných známek nemoci. 
  • Po očkování by měl být pes v naprostém klidu. Alespoň 1 týden se doporučuje volnější režim bez výcviků či psích soutěží. 
  • Štěnata po očkování musí být více jak týden u svého majitele, teprve poté je vhodné přestěhování k novému majiteli. 
  • K veterináři si vždy přineste očkovací průkaz, ať víte, kdy byl pes naočkován.
    Fotogalerie
    5 fotografií