Tři návody z palet:

1) Dekorace ve stylu Afriky
2) Paraván pro posezení v závětří
3) Pergola pro popínavé rostliny

 

1. Zahradní dekorace: Zebra

Kouzlo africké přírody u vás na zahradě? Proč ne, ostatně pro děti může být „jízda“ na zebře první zkušeností vedoucí k jízdě na opravdových koních, a navíc s ní zažijí ve své fantazii spoustu dobrodružství. Ale z obyčejných dřevěných palet lze na zahradě vykouzlit ještě mnohem více!

Jak na to:

Žirafa z palet - krok 1.
Autor: Martin Mag
< 1. Rozřízněte paletu tak, aby vám zůstaly nohy a tělo budoucí zebry. To samé proveďte i s druhou paletou.

Žirafa z palet - krok 2.
Autor: Martin Mag
> 2. Obě části těla postavte na nohy a opřete o sebe do tvaru písmene A. Ze zbylých prkének použijte tři pro spojení obou částí těla vzadu a dále dvě, kterými přichytíte části těla vpředu. Výsledkem bude stabilní základ.

Žirafa z palet - krok3.
Autor: Martin Mag
< 3. Z dalších zbylých prkének a ze třetí palety vyrobte hlavu a krk zebry (nezapomeňte ani na uši a malé trojúhelníčky jako oči), které pak nasaďte shora do přední části trupu a zaklesněte šikmo, pak budou dobře držet. Potom na záda zebry přitlučte tři dlouhá prkénka jako sedací plochu, která zároveň upevní krk. Nyní zaoblete všechny hrany.

Žirafa z palet - krok4.
Autor: Martin Mag
> 4. Na krk přichyťte hřívu ze smetáku. Bílou barvou natřete celou zebru, použijte široký štětec.

Žirafa z palet - krok 5.
Autor: Martin Mag
< 5. Po zaschnutí barvy připevněte na zadní část ocas ze smotaného bílého pytle s černým igelitem rozstříhaným jako třásně.

Z obyčejných a levných dřevěných palet se dají vytvořit kouzelné věci. Co takhle třeba žirafa pro děti?
Autor: Martin Mag
> 6. Zebru postavte na čtvercové kousky cihel, které přetřete černou barvou jako kopyta.  Pak vytvářejte proužky tenkým štětcem: na nohách tenčí a postupně je zvětšujte, až budou na zádech nejširší a směrem k hlavě se opět ztenčí.

 

2. Originální paraván

Pokud vaši zahradu lemují vzrostlé stromy, můžete je považovat za základ pro realizaci neobvyklého plotu nebo využijte pár stromů třeba i uprostřed zahrady a mezi nimi vytvořte přírodní paraván. Jednoduchá stěna vznikne spojením palet a opřením o větve těsně u kmene stromu.

Paravan z palet
Autor: Martin Mag
Z palet můžete vytvořit i netradiční paravan, kterým na zahradě vytvoříte intimní zákoutí.

Stěnu stavte do oblouku nebo úhlu, aby byla stabilní a samonosná. Snadno si tedy vyrobíte krásné zákoutí pro posezení v závětří a zároveň stavbu pro dětské hrátky, po které můžou vaši nejmenší šplhat a samozřejmě ji i pomalovat. Stěna z palet se rovněž dá osázet truhlíky s květinami.

 

3. Pergola pro popínavky

Pergola z palet
Autor: Martin Mag
Palety, zbavené prkýnek, můžete použít pro konstrukci netradiční pergoly.

• Z palet odstraňte přebytečná prkénka, aby zůstaly jen kostry, a z nich vytvořte libovolný tvar s klenbou pro popínavé rostliny.

• Jednoduše ho můžete barevně dozdobit, pak bude pohled na pergolu veselejší.

• Potom už jen stačí vysadit například vistárii, zimolez, trubač, přísavník tříprstý, loubinec nebo třeba i hroznové víno.

• Pergolu můžete mít kdekoli, protože je samonosná.