Výrobci nabízejí nepřeberné množství variant, z čeho zahradní terasu udělat. Máte možnost zvolit klasický přírodní kámen, dřevo, beton nebo některý z nových kompozitních materiálů. Každý z nich má jiné vlastnosti, jinak vypadá, velké rozdíly jsou samozřejmě i v ceně. Takže záleží jen na vás, jakou možnost zvolíte.

Klasická kamenná dlažba

Z různých druhů kamene můžete vytvářet nekonečné mozaikové varianty.
Autor: zedastet.cz
Je velmi dekorativní, pokaždé jde navíc o originál. Patří ale k nejdražším. Koupíte ji v hobbymarketech, ale vyplatí se zajet za kameníky, kteří ji přece jen nabízejí levněji.

Kamenná dlažba z kamenů do tloušťky 5 cm se pokládá do betonu. Tato kamenná dlažba je vhodná pro interiér i exteriér.

Venkovní dlažbu z větších kamenů, tloušťky 5 až 20 cm, je možné položit do štěrkového lože – dlažba je odolná, snese i zatížení osobním autem. Záleží na výběru kamene a architektonickém záměru. Lze kombinovat i různé druhy kamene a skládat kamenné mozaiky.

Beton

I z betonu se dá kouzlit a napodobit například dřevěnou dlažbu
Autor: Presbeton.cz
Levnější variantou je zvolit betonové dlaždice. Jejich výrobci už totiž umí kámen dokonale imitovat. Ale z široké nabídky betonových dlaždic můžete kouzlit na zahradě i další varianty. Jsou velmi odolné a vydrží desítky let. Pokládají se štěrkového lože nebo suchého betonu.

Na výběr jsou stovky barevných odstínů, tvarů i povrchů. Můžete volit mezi dlaždicemi vymývanými, pískovanými, některé napodobují dřevo. Vybírat se dá z dlažby plošné, zámkové, nebo skládané. I tady si můžete vyhrát a poskládat si zajímavou mozaiku.

Dřevo

Dřevěná terasa působí vždy velmi elegantně
Autor: zahradnidekorace.com
Dřevěná terasa je v zahradě velmi elegantní a příjemná na dotyk. Často se používá jako terasa u bazénu, kde se chodí naboso – nestudí. Je ale třeba zvolit vhodný druh dřeva, který bude odolávat povětrnostním vlivům a změnám teplot. (borovice, sibiřský modřín, douglaska, exotická tvrdá dřeva kupuru, bangkirai balau, bukit a další).

Terasu můžete postavit z prken (prodávají se nadrážkovaná a s protiskluzovou úpravou) nebo z dřevěných dlaždic. Některé z typů mají zespodu plastovou mřížku se západkami, takže dlažbu sestavíte jako stavebnici.

Kompozitní materiály

Terasu využijí i děti ke svým hrám. Vetšina výrobců je dodává také s protiskluzovým povrchem.
Autor: Mojeterasa.cz
I to nejodolnější dřevo se ale musí udržovat a pravidelně natírat. Tak jako tak jednou stejně podlehne zubu času. Ale výrobci už přišli na fintu: Můžete si pořídit prkna nebo dlaždic, složené z 60% ze dřeva a ze 40% z polymerů.

WPC materiálu je k nerozeznání od klasické dřevěné. Na rozdíl od ní je naprosto odolná proti rozmarům počasí, trvanlivá a bezúdržbová. Jejich životnost je minimálně 50 let. Na trhu jsou desítky druhů barevných odstínů i povrchů, dodávají se jako prkna i dlaždice.

Náš tip: Pozor na dutá prkna!

Vyhněte se ale levným výrobkům s PVC recykláty a odpadním pilinami či bambusem neznámého původu nebo značkám, které jsou na trhu teprve několik měsíců. Ptejte se také na délku záruční doby.

Pozor také na dutá prkna. Jsou sice lacinější, ale pokud plánujete postavit i středně velkou terasu, má to jeden háček: „Vyžadují spád, a to je uživatelsky velmi nepříjemné,“ vysvětluje odborník Jiří Hegr z firmy WPC-WOODPLASTIC. „A pokud terasu nevyspádujete, dostane se do dutin voda nebo sníh, které v zimě zmrznou a prkna popraskají,“ varuje.

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Terasa je to pravé místo, kde si můžete odpočinout, posedět s přáteli, pohodlně grilovat. Někdo dává přednost terase kamenné, daleko příjemněji ale…celý článek

Fotogalerie
13 fotografií