Se skalkou si pořizujete na zahradu miniaturu hor. Působí sama o sobě velmi zajímavě a pokud ji správnými různými druhy skalniček, bude se těšit z její barevné krásy od jara až do podzimu. Mistry v tomto oboru jsou Japonci, kteří si se skalkou dokážou hrát každý den dlouhé hodiny.

Rada 1.: Zvažte, kolik máte času a podle toho volte velikost

Pamatujte na to, že velká skalka bude náročná na čas, pokud začínáte, volte raději menší rozměry
Autor: Chaty a chalupy 2011
Ano, má-li skalka opravdu zdobit zahradu, vyžaduje hodně péče. Proto zvažte své časové možnosti. Pokud času nemáte nazbyt, pak raději volte menší rozměry. I malá skalka může udělat hodně parády. Alternativou jsou i kamenná koryta nebo další nádoby, ve kterých si můžete vytvořit miniskalku.

Rada 2.: Skalku nebudujte pod stromy

Při komponování skalky se snažte napodobit vysokohorskou přírodu
Autor: Chaty a chalupy 2011
Pěknou skalku můžete postavit prakticky kdekoliv, ale pokud máte na výběr, volte raději východní stranu zahrady. Nejjednodušší je využít terénní vlny, pokud máte pozemek rovný, pak vytvořte „kopeček“ umělý. Rozhodně skalku nebudujte pod listnatými stromy. Tuto radu oceníte, až budete každý podzim skalku uklízet.

Rada 3.: Nedělejte ze skalky mineralogickou sbírku!

Častou chybou začínajících skalničkářů je, že své dílo osadí kameny, které se sice jim líbí, ale každý je odjinud. Základní pravidlo zní: Používejte vždy jen

Klasická chyba začátečníků: Jednotlivé druhy hornin působí samy o sobě pěkně, takto namixované ale pěkné nejsou, navíc jsou použity i říční valouny
Autor: Chaty a chalupy 2011
jeden druh horniny! A na skalku také nepatří oblé říční valouny – takové přece v horách nenajdete.

Kde kameny sehnat? Koupit je můžete v hobbymarketech a firmách, které se na prodej kameniva specializují. Není to ale levná záležitost, cena se pohybuje od 16 do 30 korun za kilogram. Vyplatí se proto porozhlédnout po okolí bydliště – pěkné balvany můžete najít třeba v okolí polních cest. Zajímavé kousky najdete i v okolí lomu, vybírejte ale ty, které už mají patinu.

Rada 4.: Kameny komponujte s citem

Při stavbě skalky se fantazii meze nekladou. Tato má vysokohorský potůček i jezírko
Autor: Chaty a chalupy 2011
Když kameny do svahu „poházíte“ jak vás napadne, je to špatně. Každá skalka má svůj řád. Do jejího pohledového čela zvolte největší a nejzajímavější kámen. Stejně jako ten i další usaďte do země naležato, střídejte je tak, aby nevznikly rovnoběžné pásy. Pokud možno dodržujte směr vrstvení kamenů a dbejte na to, aby na sebe opticky navazovaly.

Celé dílko by mělo vypadat nenuceně, jako byste jen přenesli kousek vysokohorské přírody do své zahrádky. Na skalku tedy určitě nepatří různobarevné kameny a už vůbec ne trpaslíci a podobné „ozdoby“.

Rada 5.: Pamatujte na chodníčky

Chodníčky můžete yvsypat jemným štěrkem
Autor: Chaty a chalupy 2011
Pokud budujete rozlehlejší skalku, myslete na to, že k rostlinkám se budete muset také dostat. Nejen proto, abyste si je mohli zblízka prohlédnout. Budete je také muset ošetřovat, zalévat, zbavovat jejich okolí plevelů.

Nejpřirozeněji budou vypadat ploché kamenné stupáky, které pevně usadíte do hlíny. Skládejte je nepravidelně stejně jako kameny ve skalce. Můžete také vytvořit chodníčky, vysypané jemným štěrkem, někdo také volí mulč.

Fotogalerie
7 fotografií