Když se oko fotoaparátu zaměří na detaily, získáte pocit, že zahrada známé malířky a herečky Ivy Hüttnerové musí být obrovská. Opak je však pravdou. Typická městská zahrada obdélníkového tvaru byla tak pečlivě rozvržená, že máte pocit příjemného volného prostoru.

Kam se podíváte, je kus krajiny. Skalnaté útvary z velkých balvanů připomínají nedaleké Šárecké údolí, potůček směřující do jezírka s rybkami iluzi horského údolí ještě doplňuje.

Nejúspěšnější role? Zahradnice!

Na zahradě populární herečky herečky najdete i půvabé zátiší s jezírkem
Autor: Michaela Feuereislová
„Když někdy vyjmenovávají všechny moje profese – malířka, herečka, moderátorka, říkávám, že nejúspěšnější jsem určitě zahradnice,“ usmívá se Iva Hüttnerová. „Můj známý tvrdí, že mám zelené ruce, proto prý mi všechno tak dobře roste.“ Tím to ale asi nebude. Spíš je v zahrádce patrná laskavá a každodenní péče.

„Začínala jsem zahradničit na chalupě. Zkoušela jsem a dopouštěla se chyb, učila se praxí,“ vypráví. Před deseti lety zakládala zahradu u pražského domu. „Rostliny vám odpovídají samy, to je úžasné. Třeba když dáte hortenzii na plné slunce, tak jí rychle vadnou a žloutnou listy. Víte hned, že jste něco udělali špatně,“ říká.

Na co Iva sáhne, to jí roste pod rukama
Autor: Michaela Feuereislová

Modré období

Iva Hüttnerová v sobě nezapře výtvarnici. Člověka v její zahradě uchvátí, že kameny i stromy v jejich okolí jsou rozvržené tak, jako kdyby tu byly odjakživa. Na první pokus přitom musely dostat správné místo. Sbírá půvabné staré věci, má jich mnoho v domě a pro zahrádku vyčlenila a dále pořizuje všechno v kobaltové modři.

Staré konvice, hrnce, plecháčky, květináče má někdy osázené letničkami ( jinak na záhonech najdete jen trvalky), někdy jen tak volně postavené u pergoly nebo ve skalce.  „Mám ráda modrou, proto je tu také modrá hortenzie i další modré květy. Růže u mě nenajdete,“ dodává na závěr.

Fotogalerie
8 fotografií