Podle jakých kritérií si máme bazén vybírat?

Je jich několik a jsou dost individuální. Obecně platí, že si bazén vybíráme podle svých potřeb. Tedy podle toho, kolik lidí a jak často se bude zpravidla koupat, a také podle svých estetických požadavků. Měli bychom totiž také hledět na to, aby bazén do zahrady vhodně zapadl.  Je tedy potřeba předem uvážit, kde bude umístěn a jak velký prostor může na zahradě zabírat. S tím ovšem není problém, protože nabídka různých typů a velikostí bazénů je opravdu široká.  Ideální je poradit se při výběru vhodného tvaru a velikosti s prodejcem a případně i se zahradním architektem.  Tady je namístě říci, že bazén bychom si měli pořizovat jen u zavedených prodejců, kteří garantují spolu s kvalifikovaným poradenstvím i profesionální realizaci bazénu. 

Sklolaminátový bazén Calypso Pegas.
Autor: Laminet

Jaké jsou typy bazénů a jaké jsou jejich přednosti?

Bazény dělíme na dvě skupiny – nadzemní a zapuštěné. Mezi nadzemními teď pominu takové ty modré gumové s nafukovacím prstencem, které mohou dobře posloužit jako krátkodobé prázdninové dětské čvachtadlo.  Kromě toho, že se v nich nedá plavat, mají většinou i omezenou životnost.  Velkým hitem v poslední době je však nová generace nadzemních montovaných bazénů, které lze ponechat na povrchu, ale díky speciální konstrukci se dají částečně nebo úplně zapustit do země.  Je to možné díky tomu, že mají speciální, podstatně pevnější konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny z mimořádně  odolných materiálů s vysokou antikorozní ochranou. K dostání jsou v kruhovém a oválném tvaru různých rozměrů.

A co se týče zapuštěných bazénů?

Těch existuje řada typů. Od foliových po kompozitní, keramické nebo sklolaminátové. Letošní evropskou novinkou jsou design-kompozitní bazény.  Každý má své mimořádné přednosti a záleží jen na individuální volbě.  Pokud si vyberete některý z keramických nebo sklolaminátových bazénů, které jsou dodávány jako monolitní těleso, je potřeba předem zvážit logistické možnosti.  Kvůli jejich osazení by měl být na zahradu zajištěn bezproblémový přístup. Kompozitní a foliové bazény jsou vlastně stavebnicové systémy, takže dovolují širokou variabilitu velikostí i tvarů včetně například možnosti dvojúrovňového dna.

Kompozitní bazén Fort Wayne.
Autor: Mountfield

Pak je tu ještě otázka finanční. Jaká je průměrná cena bazénu?

Jak už jsem se zmínil, nabízí se široká škála bazénů, od jednoduchých až po luxusní.  Mají odlišnou konstrukci a jsou vyrobeny z rozdílných materiálů. Takže o nějaké průměrně ceně nelze takto hovořit.  Záleží na tom, co od bazénu očekáváte, jakou míru komfortu žádáte a kolik do bazénu chcete investovat.  V každém případě platí, že zapuštěný bazén se dá nejvýhodněji pořídit v této době, tedy před začátkem sezony. Při pořízení s výbavou i montáží přijde teď na pouhou třetinu ceny. Stačí si projít internet. A ještě je tu jeden důvod, kvůli kterému by pořízení bazénu člověk neměl odkládat. Nyní je totiž možné zajistit si i jeho včasnou realizaci. Takže se budete moci koupat už od prvních teplých dnů.

Fotogalerie
3 fotografie