A obyvatelé? Ocení ho a určitě se vám za ubytování odvděčí. Hýčkáte si svou zahradu a nakupujete do ní drahé cizokrajné rostliny a dřeviny, hnojiva a přípravky na jejich ošetření, aby prospívaly a nenapadly je nemoci? Možná děláte chybu, některá zeleň není zvyklá na tuzemské podnebí a chemické přípravky zase narušují přirozenou rovnováhu v přírodě a vytlačují z ní zdejší predátory, kteří by si s nemocemi a škůdci dokázali lehce poradit.

Komu slouží?

V dokonale upravené zahradě, kde chybí přírodní remízky, hranice složeného dříví nebo kousek přirozeného trávníku nebo neupravené plochy si hmyz těžko hledá ubytování. Přitom stačí jednoduchý domeček, ve kterém najde bezpečný úkryt. Může v něm naklást vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy a z nich zase dospělí jedinci, kteří budou zahradě užiteční. A kdo tu bude bydlet? Třeba čmeláci, slunéčka sedmitečná, pavouci, ale najdou se i větší obyvatelé, ještěrky nebo ježci.

Hotel por hmyz uděláte ze zbytků, které máte doma
Autor: Shutterstock.com
Z čeho vyrobit

Základem může být starý dřevěný přístřešek nebo rám bedny. Vnitřní prostor můžete předělit na menší komůrky a ty vyplnit ruličkami ze starých kartonů, kousky dřeva nebo mechu. Hotel postavte na polostinné místo a počkejte, až se vám na jaře dovnitř nastěhují hosté.

Mini na zavěšení

Pokud nemáte dost místa na velký dřevěný hotel, zkuste jeho miniaturu zavěsit na některý strom v zahradě. K výrobě budete potřebovat dvě malá prkénka, kousek kulatiny a větve. Stejně jako u velkého modelu nezapomeňte vyvrtat do dřeva dírky.