Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

7 způsobů, jak se zbavit krtka!

/
  • I když krtek žije většinu života pod zemí, občas vyleze na zem. To je příležitost ho chytit.
    I když krtek žije většinu života pod zemí, občas vyleze na zem. To je příležitost ho chytit. (Shutterstock.com)
    17. února 2015 ● 06:00

    Jak vyhnat krtka ze zahrady? Způsobů, jak se ho zbavit, je spousta. Většina funguje jen dočasně, proto je dobré metody střídat. Pozor si dejte na to, že krtek sice nevidí, ale velmi dobře slyší a ještě lepší má čich. Když na něj něco líčíte, dělejte to v rukavicích. Na lidský pach je zvíře velmi citlivé.

  • 1.

    Naftalín není jen na moly

    Autor: Shutterstock.com

     

    Jendou z nejosvědčenějších rad, jak vhnat krtka, je využití starého dobrého naftalínu. Zatímco původně si ho naše babičky dávaly do skříní proti molům, vy ho dáte do krtčí chodby. Seženete ho v obyčejné drogerii. Do ruky ho berte jen v rukavicích. Podobně odpuzující účinek mají i sirné knoty.

  • 2.

    Nastražte pasti

    Autor: archiv firem

     

    Když už budete v té drogerii, podívejte se, co všechno se dá na krtky pořídit. Najdete tu nejen odpuzovače, ale i jedové gely. Ale to by měla být až poslední možnost. Když máte domácí zvíře, hrozí nebezpečí otravy. V železářství se můžete podívat na pasti. Pro citlivé povahy jsou nejlepší trubky, které se dají do krtčí chodby, krtek do nich vleze a dvířka zaklapnou. Pak ho můžete odnést někam daleko. Pasti kontrolujte jednou denně.

  • 3.

    Instalujte akustické plašiče

    Autor: archiv firem

     

    Na trhu je celá řada akustických plašičů. Dáte do něj baterku a vydává zvuk nebo vibrace. Jeden čas byly velmi populární klapající větrníky z PET lahví. Ale fungují jen chvíli, než si krtek zvykne. A když už se přestěhuje, tak jen o kousek dál. Většinou svůj problém vyřešíte na úkor sousedů. Je tedy jen otázkou času, než si pořídí něco podobného a krtek se vám vrátí.

  • 4.

    Vysaďte, co mu nevoní

    Autor: Shutterstock.com

     

    Poměrně úspěšné je vysadit ty správné rostliny, které krtkovi nevoní. Tohle řešení je sice sezónní, které v zimě nepomůže, ale za zmínku určitě stojí. Dobře funguje třeba pryšec křižmolistý. Ten prý krtky odpuzuje, ale pozor, je jedovatý. Podobně by měl krtkům vadit i afrikán. U toho zabijete dvě mouchy jednou ranou. Hodně chutná slimákům, takže se do něj pustí nejdřív a zelenina na záhoně často zůstane ušetřena. „Stará babská rada doporučuje vkládat do krtčích chodeb listy z černého bezu,“ radí Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu. „Pach z těchto listů krtka vypudí. Na své zahradě mám také krtky, ale po dlouhých letech boje jsem to již vzdal a rezignuji, kupodivu škodí podstatně méně,“ dodává Miroslav Šmoranc.

  • 5.

    Pořiďte si kočku

    Autor: archiv soutěže

     

    Největším nepřítelem je pro krtka kočka. Hlavně ty klasické vesnické mají dost trpělivosti na to, aby si na něj počíhaly. Jsou také dostatečně rychlé, aby ho chytily. Budete sice muset strpět, že se většina koček bude chtít pochlubit a úlovek přinese ukázat, ale řešení to bude konečné. Hlavně ji ovšem, nazapomeňte vykastrovat, naočkovat a pořídit jí obojek proti blechám a klíšťatům, abyste hned po krtkovi nemuseli řešit další problémy.

  • 6.

    Chyťte si ho

    Autor: shutterstock.com

     

    I když krtek skoro nevidí a většinu času tráví pod zemí, občas vyleze. Kdo má čas, může si na něj počíhat. Běží sice docela hbitě, ale stačí pár kroků a dostihnete ho. Pak už budete potřebovat jen obyčejný kýbl, do kterého ho naberete. Přiklopit ho a nechat tak nemá cenu, protože se dokáže rychlostí blesku zahrabat. Chyceného krtka odvezte dost daleko a pusťte třeba na louce u lesa.

  • 7.

    Udělejte mu ohňostroj

    Autor: Shutterstock.com

     

    Poměrně rozšířenou metodou, jak se krtka zbavit, je využití dýmovnic. Speciální vyráběné na boj s krtky koupíte v drogerii. Zapálené se dají do nory, přikryjí trávou a zeminou. Působí okamžitě. Někteří zahrádkáři k vykouření používají dvoutaktní motory, například z motorových pil. Originální způsob boje proti úhlavnímu zahradnímu nepříteli zvolil herec Ota Jirák. „Vyzkoušel jsem proti němu úplně všechno a marně. Až mi jednou poradil soused, ať si pořídím velké červené petardy, co se prodávají kolem Silvestra. Ty se zapálí, dají do díry a zašlápnou. Pak se ozve rána. Mám teorii, že jak krtek nevidí, tak pak ani neslyší a raději jde jinam. Já je nezabíjím, jen je vyháním.“

Přidat názor
Počet komentářů: 6

Tesoro: pokud na to nemáte ty nervy tak domluvit lovce krtků kterej přijede nebo kočku

(12. 10. 2020 00:07)

pepicekkos...@...: Doporučil bych určitě expanzní likvidátor hryzců a krtků. Koupíte zde: http://www.kentaurzbrane.cz/expanzni-likvidator-hryzcu-model-w2/ Je to na slepé patrony 9x17mm. Krtkovi nepomůže ani to, že před sebou hrne hlínu.

(16. 04. 2018 12:48)

dan.zacek@...:  Nejhorší je, že si krtek na všechno zvykne. Doporučuji vyzkoušet něco z uvedeného článku - http://bydletsnadno.cz/se-zbavit-krtka-zahrade/

(13. 04. 2017 23:33)

borjar: Možná fotka Kalouska vypudí krtka do Eurozony.

(19. 02. 2015 01:53)

ingmarie: Pozvěte si Zemana ! Ten vezme vašeho krtka do čínský televize!

(17. 02. 2015 09:53)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy