Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak na krtka? Co dělat, aby vám nezdevastoval zahradu?

/
  • Na povrchu se krtek objevuje jen výjimečně...
    Na povrchu se krtek objevuje jen výjimečně... (shutterstock.com)
    27. července 2016 ● 06:00

    Ten pohádkový nosí kalhoty s kapsami a pomáhá zvířátkům v nesnázích. Ten skutečný už tak roztomilý není. Obzvlášť pokud jste majiteli zahrady, sadu nebo jiného pozemku. Podryté a propadající se záhony s hynoucími rostlinami, den co den nové krtince na pečlivě udržovaném trávníku… Taková je realita! Poradíme vám proto, jak se nevítaného podnájemníka zbavit.

  • 1.

    Zaútočte na jejich čich

    Autor: Shutterstock.com

    Tahle zvířátka se sametově černým kožíškem jsou sice slepá, mají ale extrémně vyvinutý čich. Toho můžete využít ve svůj prospěch. Prvním řešením je zasázet v místech, kde nejraději ryjí, některé ze silně aromatických rostlin. Mezi nejúčinnější patří pryšec křížmolistý. Pozor ale na jeho bílou šťávu, která je jedovatá. Dobře fungují i řepčíky, laskavec nebo třeba afrikány. Ty můžete zasadit kolem záhonu nebo jako lemování trávníku.

  • 2.

    Zkuste triky našich babiček

    Ořešák
    Autor: cnc

    S krtky bojovali už generace před námi. A přišly na to, že odpuzující efekt mají například listy ořešáku. Ty můžete nacpat do vstupní chodbičky krtince. Pokud nemáte ořešák k dispozici, použijte citron, citronovou kůru, tablety naftalínu nebo sirné knoty. A jak jsme se dozvěděli na internetu, účinné jsou i lidské vlasy. Až tedy příště půjdete k holiči nebo ke kadeřníkovi, poproste o zametené přebytky, které stejně končí v koši.

  • 3.

    Hluk nemá nikdo rád

    Autor: archiv firmy VIKING

    I krtek má rád svůj klid. Někteří zahrádkáři proto doporučují používat co nejčastěji sekačku. Alespoň jednou až dvakrát do týdne. Ideální je ta benzinová, u které je hluk provázený nepříjemným pachem spáleného paliva. Pokud ale už nemáte co sekat, sežeňte si elektronický plašič. Mají ho nejčastěji v prodejnách pro zahrádkáře. Některé pípají, jiné třeba vibrují nebo bzučí. Ty ultrazvukové pokryjí plochu až čtyř set metrů čtverečních. Problémem ale je, že si na ně zvíře za nějaký čas zvykne. Musíte proto po nějaké době přejít na jiný.

  • 4.

    Vykuřte ho

    Autor: Archiv Blesku

    Speciální, na krtka určené dýmovnice, které pořídíte v obchodech pro zahrádkáře, obsahují fosfid hlinitý. Ten se vlivem vlhkosti půdy rozkládá a vylučuje fosforovodík. Zapálenou dýmovnici dáte do chodby, otvor ucpete trávou a zemí a necháte působit nejméně tři dny. Někteří zahrádkáři zase k vykouření používají dvoutaktní motory, například z motorových pil.

  • 5.

    Vyrobte si vlastní plašič

    Video
    Video se připravuje ...

    ... YouTube.com

    Kutilové se pak můžou pustit do výroby plašiče z PET lahve. Potřebovat budete jen prázdnou flašku, ostrý nůž nebo nůžky, vteřinové lepidlo a nějakou tyč či pevnější dlouhý klacek, který se dá zarazit do země a na nějž pak hotový výrobek nasadíte. Přesný návod na výrobu najdete na videu. Hluk krtkovi pořádně znepříjemní život, přestane ho to u vás bavit a odstěhuje se raději k sousedům.

     

    Dalších 7 způsobů, jak se zbavit krtka, naleznete ZDE.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

seligaci@seznam.cz: Zdravím všechny. Už dva měsíce se snažím chytit a nebo vypudit krtka a nedařilo s vůbec nic a to jsem zkoušel všechno možný. Trávník zničený,vše podhrabané,samá podzemní cestička ani chodit se tam nedá,protože bych si zlámal nejspíš kotníky. zkusil jsem koupit past na krtky a opatrně v rukavicích jsem odkryl část trávníku a vložil do jeho chodbičky nástrahu. Nevěřil jsem tomu ale zkusil jsem to . včera 26.4 2017 po dvou dnech jsem past vyndal a krtek uvnitř. Možná štěstí ale mám ho konečně!!! Za past jsem dal v OBI 150kč a mohu doporučit,přeju hodně štěstí

(27. 04. 2017 13:47)

Milanv: Vylít zbytek tekutiny z prázdné bomby na plyn (propan butan)do díry od krtka a zakrýt drnem. V tu ránu máte po starosti!

(27. 07. 2016 10:50)

bre-burda: Samé hlouposti. - Můj krtek má hlavní pelech přímo pod ořešákem a jak si tam lebedí. Hluk mu nevadí, jezdím mu sekačkou nad hlavou a nic. Přes noc udělá dalších 5 hromad. Kouř uniká z ostatních děr, tu, kterou by se k němu dostal si sám hbitě ucpe. Elektronický pípák vyžene dřív majitele nemovitosti než krtka a poštve na vás sousedy. Nejlepší je nastražit past do jeho hlavní chodby. Jsou to takové kleště s pérem a rozporkou, jmenují se "na sysla" protože ten zmetek, nevím proč, je chráněný. Prý že zkypřuje půdu. (??) Přitom žere hmyz, žížaly, kteří jsou hlavní zkypřovatelé půdy. Nevím jak těmi jeho 5cm dírami zkypřuje půdu?

(27. 07. 2016 09:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy