Zahrádka s jedlým plevelem
Autor: Anita Blahušová
1. Jedlý plevel

Pravděpodobně každý, kdo někdy pracoval na zahrádce, se u tohoto osázeného truhlíku v hrůze zastaví. Je plná plevelů, které se majitelé zahrad snaží ze záhonků usilovně vymýtit. Na balkoně se promění v neobvyklou zeleninu, která je téměř bezúdržbová a nabitá vitaminy. Semínka ani sazeničky se – s výjimkou lebedy – nikde neprodávají, ale stačí jít na jakoukoliv zahrádku a její majitel vás s radostí nechá několik exemplářů vyrýpnout a odnést s sebou domů. Listy lebedy se používaly od nepaměti do salátů nebo se tepelně upravovaly na způsob špenátu, do salátů si můžete přidat také mladé lístky pěťouru maloúborného. Lístky a výhonky kopřivy dvoudomé se upravují rovněž jako špenát. Tyto rostliny mají rády hlinité, živinami bohaté, vlhčí půdy a dostatek světla. Další jedlé plevele jsou jitrocel kopinatý, popenec břečťanovitý, sedmikráska chudobka.

Zahrada pro alergiky
Autor: Anita Blahušová
2. Pro alergiky

Proč by nemohli na balkoně zahradničit i alergici. Stačí najít kvetoucí rostliny, u nichž je riziko vyvolání záchvatu menší nebo úplně minimální. Je třeba vybírat květiny, které mají pylu málo anebo vůbec žádný. Vhodné jsou zejména ty, které opyluje hmyz, jejich pylová zrna jsou totiž větší a těžší a nelétají vzduchem. Mezi takové patří hledíky, které mají pyl hluboko uvnitř květu, takže je téměř neohrožuje. Pak je to bohatě kvetoucí lobelka, hortenzie velkolistá, která se dá zapěstovat do tvaru stromku.

Zahrádka horská louka
Autor: Anita Blahušová

3. Horská louka

Proč si nepřipomenout všechny krásné pěší výlety nebo lezení po horách i na vlastním balkoně. Sesadit si do truhlíku kombinaci divoce vypadajících rostlinek s drobnými kvítky je snadné a následná péče o ně není o mnoho složitější. Se zeminou si nedělejte hlavu, postačí běžná, smíchaná s trochou písku. Nádobu postavte na slunné stanoviště nebo do mírného polostínu. Tyto téměř planě vypadající rostliny nemají příliš velké nároky a vypadají úchvatně. Kvetou obvykle opakovaně, stačí odstraňovat uschlé květy, aby se rostlina nevyčerpávala tvorbou plodů. Hnojit tento truhlík nemusíte, stačí pravidelná dostatečná zálivka nejlépe odstátou vodou a občasné rosení. Hodí se nejrůznější druhy kakostů nebo slézů. Plané rostliny nakupujte v zahradnictví. V žádném případě nevyrýpávejte rostlinky ve volné přírodě – můžete dostat vysokou pokutu.

Zahrada pro lenocha
Autor: Anita Blahušová

4. Pro lenocha

Pokud máte málo času na údržbu a zalévání, ale přesto se chcete na balkoně potěšit živými rostlinkami, jsou pro vás nejlepším řešením netřesky a rozchodníky. Nepřekvapí záplavou barev, ale zato od vás nevyžadují téměř žádnou péči. Zvládnou bez problémů horkou jižní stranu i polostín. Kompaktní růžice netřesků je zajímavé doplnit kameny a trávami, které mezi ně vnesou výšku a pohyb. Vyberte si druh, který bude prospívat na podobném stanovišti.

Zahrada pro motýly
Autor: Anita Blahušová

5. Pro motýly

Kdo chce přilákat na balkon motýly, potřebuje tam mít rostliny bohaté na květní nektar, které je přilákají. Je to například rostlina zvaná komule Davidova, která připomíná šeřík, přitahuje motýly téměř zázračně, pro tuto schopnost se jí dokonce říká motýlí keř. Má ráda přímé slunce a poroste dobře v běžné zahradní zemině. Rozchodník nádherný tvoří trsy masitých stonků s dužnatými listy a plochými květenstvími drobných růžových kvítků, které lákají včely a motýly. Dobře snáší sucho a plné slunce, potřebuje lehkou, písčitou zeminu a hodí se dokonce i k řezu do vázy. Bez problémů přezimuje. Podobné podmínky ocení také levandule, řebříček a hrachor. Motýly přilákají ještě kopretiny, třapatky, astry, hledíky.

Další nápady na balkonové zahrádky najdete v knize Zahrádka v květináči Anity Blahušové. Vydal smartpress.cz
Autor: archiv