Na zahradu můžete jít s vtipem. Květináčům to bude například slušet na odloženém stroji po předcích.
Autor: Profimedia.cz
1. Ke strojům

Industriální síla je v dokonalém kontrastu s křehkou krásou květin. Pokud doma máte nějaký ten zapomenutý stroj po předcích, nebojte se ho dát ven a ozdobit ho květináči.

šicí stroj
Autor: Profimedia.cz

2. Jako vyšitý

Není krásnější základ dekorace, než je stolek ke starému šicímu stroji. Skvělý je v interiéru, kde z něj mohou být toaletní i květinové stolky i jídelní stoly. Stejně dobrou službu udělají i venku, kde s nimi vytvoříte dokonalé zátiší. Starý nefunkční šicí stroj koupíte třeba na Aukru kolem pětistovky. Další už je na vás. Na venkovní použití ho ale raději natřete exteriérovými barvami na kov i dřevo.

Bedýnka
Autor: Profimedia.cz
3. Bedna pro bylinky

Na zahradu i terasu se krásně vejde dřevěný truhlík rozdělený na několik oddílů. Na malém prostoru tak můžete pěstovat více různorodých květin nebo bylinek. Do každého zásobníku dáte přesně ten substrát, který danému druhu vyhovuje. Výhoda je to především u expanzivních bylinek, jako je třeba máta, která by jinak ostatním kolem sebe ubírala životní prostor.

květináč
Autor: Shutterstock.com
4. Povoz bez koní

Velmi pěkně vypadají velké květináče z vydlabaných klád. Když je navíc doplníte kulatými odřezky, máte rázem povoz.

květináč
Autor: Shutterstock.com
5. Kolo frčí

Mít staré kolo a dát na něj do přepravního košíku květináč, to už je ohrané. Ale co si udělat dekoraci v podobě dřevěného bicyklu. Potřebujete jen dvě kola a nějakou tu tenkou kulatinku.

sud
Autor: Shutterstock.com

6. Vyvalte sudy

Máte doma starý dřevěný sud? Pokud ano, je na rostliny jak dělaný. Samozřejmě že ho nenaplníte celý. Stačí do něj dát nějakou bedničku a na ni sázenou nádobu ve tvaru víka.

květináče
Autor: Shutterstock.com
7. Květináčoví parťáci

Máte v kůlně spoustu starých keramických květináčů a nevíte, co s nimi? Vyhodit je škoda a jeden po druhém zdobit, aby se vám líbily, je pracné. Máme pro vás vtipný nápad. Zkuste si je poskládat a vytvořte si tichého zahradního společníka, který bude třeba nějakou tou květinou korunován. Když se postupem času ušpiní, stačí na ně voda z myčky nebo zahradní hadice.

květináč
Autor: Profimedia.cz

8. Koryto z betonu

Klasické kamenné koryto nebo mísa se dnes pomalu vyvažují zlatem. Zkuste si je vyrobit sami. Máme pro vás hned dva postupy. Jakmile se oteplí, nic nestojí v cestě výrobě koryta z betonu. Potřebujete k tomu hotovou betonovou směs, kterou si připravíte podle návodu. Pak už zbývá jen forma. První možností je vyrýt na kusu zrytého opuštěného záhonu jámu o odpovídající velikosti. Tu pak vyložte igelitem. Druhou možností je použít na výrobu třeba kolečko, starou dětskou vaničku nebo si z bednění udělat formu. V obou případech naneste beton a na předpokládané dno dejte dva kolíky, abyste pak měli odtokové otvory. Nechte dobře uzrát a pak koryto dejte tam, kam potřebujete.

koryto
Autor: Profimedia.cz
9. Hypertufa

Nádoby z tohoto materiálu si oblíbili hlavně skalničkáři, protože právě malým rostlinám se v nich dobře daří. Materiál na výrobu koryt je oblíbený především v Anglii, Je z 1,5 dílu písku, 1 díl cementu 350, 2 díly vláknité rašeliny smíchané s vodou. Směs se dá do vybrané formy, nejlépe na kousek pletiva na zpevnění. Na dno také dejte kolík nebo zátku, aby po zatvrdnutí zůstaly drenážní otvory. Počkejte pár týdnů, dokud směs nevytvrdne. Opatrně odstraňte formu a ještě chvíli s nádobou zacházejte opatrně.