Stanoviště, zemina, zálivka a přezimování

Levanduli se bude dobře dařit na slunném stanovišti chráněném před severními větry. Nemusí ani polostín a chlad. Půda jí vyhovuje spíše kyprá a písčitá. Nesnáší přelití, takže se závlahou opatrně. V nádobách vyrobte rostlině raději drenáž. V zimě ovšem rostlinu chraňte před mrazy a raději ji dejte někam dovnitř.

Ze semínek, nebo sazeniček?

Pokud byste chtěli pěstovat levanduli ze semínek, bude vám to trvat nejméně rok, než dosáhnete kvetoucích trsů. Začít musíte na jaře, vyrostlé sazeničky dávejte na záhon koncem června. V této době si ale můžete do truhlíku zasadit zakoupenou vzrostlou rostlinu

Množení levandule

Další možností je vzít si u přátel řízek. Z nevykvetlých stonků odeberte těsně pod listem 8 až 10 cm dlouhý polovyzrálý řízek, ten namočte do kořenového stimulátoru. Poté je nejlepší ho zasadit do substrátu do hloubky 5 až 10 cm. Mírně zalévejte a mějte ho na stinném místě. 

Kdy ji sbírat

Květy levandule sbíráme ve chvíli, kdy je polovina květenství ještě nerozkvetlá. Levanduli sušíme ve větrané místnosti pověšenou květem dolů. Můžeme ji pak využít jako snítky nebo lze otrhat sušené kvítky. 

Sáček proti molům

Sušené snítky květů nebo květy v látkovém sáčku můžete zavěsit do skříně nebo dát do prádla. Skříň provoní a zároveň účinně odpudí moly.

Levandulový olej

Z levandule si můžete vyrobit i voňavý olej, který má široké využití.

POSTUP: Do slunečnicového oleje dáte levandulové květy a uzavřenou lahev necháte stát v teplé místnosti. Po týdnu olej scedíte přes plátno a dáte do něj další várku květů. Postup opakujete a máte hotový levandulový olej.

VYUŽITÍ: Olej se hodí na masáže nebo při relaxaci. Pomáhá dezinfikovat a hojit rány. Levandulový nálev (na čajovou lžičku květů sklenice vroucí vody) můžete využít například při koupeli (podpoří krevní oběh), můžete ho pít jako čaj (pomůže při bolestech hlavy, při špatném trávení a má uklidňující účinky), můžete ho inhalovat při kašli.