Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co ještě zasít v srpnu? Vyrostou vám špenát, čínské zelí, polníček nebo štěrbák

/
  • Mladý čerstvý špenát je skvělý jen tak syrový v salátech nebo zasmahnutý na pánvi jako příloha.
    Mladý čerstvý špenát je skvělý jen tak syrový v salátech nebo zasmahnutý na pánvi jako příloha. (shutterstock.com)
    24. srpna 2016 ● 06:00

    Léto se pomalu chýlí ke svému konci, většina úrody ze zeleninové zahrady je sklizena, záhony začínají zet prázdnotou. A to je škoda. Nenechte je ještě ležet ladem. Do zimy si můžete vypěstovat hned několik druhů výborné šťavnaté zeleniny, která zpestří váš jídelníček a dodá vám spoustu vitaminů. Už za měsíc můžete sklízet špenát, čínské zelí, polníček a štěrbák. Dietáři a diabetici zase ocení černý kořen.

  • 1.

    Kozlíček polníček

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Tenhle salát s drobnými křehkými listy v posledních letech získal na oblibě. Chutí se totiž podobá klasickému listovému salátu. Jeho výhodou ale je, že se dá pěstovat téměř celý rok. Kromě toho, že je chutný, je také skvělou zásobárnou vitaminů a minerálů. Obsahuje velké množství vitaminů C, A a E a beta-karotenu. Z minerálních látek pak hodně železa, ale i hořčík, draslík a vápník. Pěstování není vůbec složité. Svědčí mu lehké, propustné půdy obohacené kompostem nebo dobře vyzrálým hnojem. Ten už můžete koupit i granulovaný. Místo vybírejte slunné, ve stínu by se mu tak nedařilo.

     

    Semena vysévejte asi centimetr hluboko, řádky dělejte s rozestupem přibližně 25 centimetrů. Vzrostlé sazeničky pak protrhejte, jednotlivé rostliny by měly být asi 15 centimetrů od sebe. Dobře ho zalévejte a často okopávejte. Sklízet můžete začít v moment, kdy mu naroste čtvrtý pár listů. Odřízněte buď celou rostlinu, nebo otrhávejte jen největší lístky a nechte polníček dál růst. Při chladném počasí ho zakryjte bílou netkanou textilií, aby se nezastavil jeho růst.

  • 2.

    Čínské zelí

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Často bývá zaměňováno s tím pekingským. Jeho hlavní výhodou je ale to, že na rozdíl od něj ho můžete sklízet už za měsíc. Netvoří hlávku jako to pekingské, má rozevřenou růžici křehkých šťavnatých listů. Vysévá se do řádků vzdálených od sebe 40 centimetrů. Jednotlivé rostliny potřebují dostatek prostoru, proto je důležité vyjednotit je na vzdálenost 30 až 40 centimetrů. Dopřávejte mu bohatou zálivku, omezíte tak výskyt škůdců, jako jsou dřepčíci a blýskáčci, kteří čínské a pekingské zelí s oblibou napadají.

     

  • 3.

    Špenát

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Už za měsíc můžete také sklízet čerstvé mladé lístky špenátu. Ten je skvělý nejen podušený jako příloha k pečenému masu nebo jinak tepelně upravený, ale chutný je i syrový jako součást salátů. Semínka vysévejte do dobře zkypřené, nejlépe vyzrálým kompostem prohnojené hlinitopísčité půdy, do řádků vzdálených od sebe přibližně 20 centimetrů. I špenátu dopřávejte bohatou zálivku. Sklízet začněte v době, kdy má vyvinutých alespoň šest listů. Ty seřízněte asi 2,5 centimetru nad zemí.

     

  • 4.

    Štěrbák

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Listová zelenina s příjemně nahořklou chutí je příbuznou čekanky. Pěstovali ho už staří Egypťané. Skvělý je syrový do salátů, můžete ho ale i podusit, a připravit tak skvělou přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu. Stejně jako další listová zelenina, je i štěrbák doslova nabitý vitaminy, minerály a vlákninou. Najdete v něm A, C, B1 a B2, kyselinu listovou, mangan, chrom, sodík, fosfor a v neposlední řadě také spoustu draslíku, který napomáhá snižování krevního tlaku. Vysévá se řídce do rýh vzdálených od sebe 40 centimetrů přibližně 1 centimetr hluboko. Rostliny s několika pravými listy je pak potřeba vyjednotit na vzdálenost 30 až 40 centimetrů od sebe. I on potřebuje bohatou zálivku.

  • 5.

    Šrucha

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Další chutnou a zdravou zeleninou, kterou stejně jako špenát můžete konzumovat v salátech a pomazánkách zastudena nebo podušenou, je šrucha zelná. Má jemnou, nakyslou chuť. Konzumují se celé listy i se stonky. Sklízet ji můžete už za tři týdny od výsevu. Jde o nízkou plazivou rostlinu, takže potřebuje prostor. Výhodou je, že není náročná na vláhu, dokáže totiž skvěle zadržovat vodu. Po sklizení je ale třeba rychle ji zpracovat, brzy totiž zavadá. Pokud ji tedy nebudete konzumovat ještě ten den, zabalte lístky do vlhkého ubrousku a uložte je do lednice. Tam vám takhle vydrží až tři dny.

     

  • 6.

    Černý kořen

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Tak trochu jinou zeleninou je pak černý kořen. Nepleťte si ho ale s černou ředkví. Na rozdíl od ní má totiž jemnou, nasládlou chuť, kterou trochu připomíná pastinák. Je velmi dobře stravitelný a pro svůj obsah účinných látek se hodí pro diety, pro diabetiky, revmatiky nebo k zotavení střevní mikroflóry po léčbě antibiotiky či střevní chřipce. Léčí i chronické záněty močových cest a ledvinové kaménky. Navíc povzbuzuje metabolismus.

     

    Vysévá se na zastíněné stanoviště do kypré, propustné půdy, do řádků vzdálených od sebe 30 až 40 centimetrů a do hloubky 3 až 4 centimetrů. Nesnáší přímé hnojení, kořeny po něm hořknou a měknou, nejvhodnější je kompost. První sklizeň na ochutnávku zvládnete ještě letos, na tu opravdovou si ale budete muset počkat do příštího roku, kdy bude mít rostlina asi metr vysoký stonek, který budou zdobit nádherně voňavé žluté květy.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

ivoadler: Heč, já to jako druhou plodinu mám. I špenát i čínský zelí. A ještě mám kopr a ředkvičku.

(25. 08. 2016 14:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy