1. Soustřeďte se na hlavní objekt fotky

Pamatujte na to, že fotíte snímek dívky, nikoliv momentku z dovolené. Měla by proto snímku dominovat. Nejčastější chyba: Postava je na fotce příliš malá, pozornost upoutává spíše okolí. To, co je za dívkou, je samozřejmě také důležité, ale mělo by jen dotvářet atmosféru snímku.

2. Foťte podle zlatého řezu

Proč vám snímky profesionálních fotografů hned padnou do oka? Využívají princip tzv. zlatého řezu, který používali už renesanční umělci. Je založený na tom, že lidský mozek více zaujme objekt, který je umístěn asymetricky.

Jak na to? Obraz v hledáčku nebo na displeji rozdělte na pomyslné horizontální i vertikální třetiny. Snímek komponujte tak, aby váš model byl přibližně v ose pravé svislé přímky.

3. Dbejte na dobrou kompozici

Vedle kompozice podle zlatého řezu je třeba hlídat i další důležité věci. Například to, jestli nemá postava „uřezané“ nohy.

Stejně tak se pozorně dívejte, co je za modelkou, větev nebo lampa trčící na fotce z hlavy vypadá neprofesionálně a komicky.

Důležitý je i pohled modelky, měl by směřovat buď do objektivu nebo do prostoru před sebou, rozhodně ne ven z okraje obrazu.

4. S portrétem uspějete vždy

Portrét dá vyniknout krásné tváři. Udělat ho je ale snadné jen zdánlivě. I tady můžete narazit na různá úskalí. Pokud jste ve focení laici, vyplatí se nastavit v menu „Scény“ režim portrét. Digitál si pak už poradí…Důležité je ale také dobré nasvícení tváře a správné líčení. Portrét odhalí každou vadu na kráse!

5. Hlídejte světlo a stín

Nefoťte objekt ve stínu, ztratí tak na své kráse. Stejně tak by ale neměla pózovat se zdrojem světla v zádech, tvář i tělo by byly nenasvícené. Nedělejte snímek na místech, kde se střídá světlo se stíny z okolí.

Zrádné je hlavně focení pod stromy. Prosvítající světlo mezi větvemi udělá z vaší modelky flekatého dalmatina. Dbejte na to, aby dívce svítilo světlo do tváře, ta bude mnohem plastičtější.

6. U vody foťte opatrně

S focením na pláži je to stejné, jako byste fotili na sněhu. I když to tak nevypadá, vodní plocha odráží do objektivu mnohem více světla, než jinde. Výsledná fotka je pak často barevně zkreslená a přeexponovaná. Moderní digitální kompakty na to pamatují a mají ve scénách režim „pláž“ a „sníh“.

7. Laďte dívku s pozadím

Při volbě pozadí se nejdříve podívejte, co má dívka na sobě a jakou má barvu vlasů. Podle toho volte prostředí. Mělo by barevně ladit, ale současně být kontrastní. Postavíte-li například dívku před zeď, která má stejnou barvu jako její vlasy, děláte chybu: Krásná „hříva“ zmizí, splyne s okolím.

8. Kontrolujte světlo v interiéru

Rozhodli jste se dívku fotit v místnosti? Potom se podívejte, jaké jsou v ní zdroje světla. Zářivky mají jinou „barevnou teplotu“, než třeba klasické žárovky. Snímek pak může být žlutý nebo naopak jedovatě modrý. Pomůže funkce WB, tedy nastavení bílé, částečně také vestavěný blesk.

9. Záběr zkontrolujte na displeji

Digitální fotoaparáty mají oproti svým předchůdcům s kinofilmem velkou výhodu. Na displeji si můžete zkontrolovat, jestli je snímek technicky v pořádku. Pokud ho zvětšíte a detaily jsou rozmazané, pak je snímek nedoostřený a vyplatí se udělat ho znovu. Totéž platí, je li detail zrnitý, „šumí“. V takovém případě snižte hodnotu ISO a zvolte delší čas expozice.

10. Výsledky nechte svázat do fotoknihy

Fotokniha, nový trend v uchovávání fotografií, bude důstojným místem pro ty nejlepší fotografie, které se vám podaří zachytit. Může být i pěkným dárkem, ať už pro modelku nebo její blízké. Stačí posbírat fotky v digitální podobě a pak je s pomocí bezplatného programu na webu CEWE FOTOKNIHY upravit do žádoucí podoby a nechat vytisknout.

Jestli si na grafickou úpravu fotoknihy netroufáte, můžete využít služby odborného grafika.Podzimní novinkou na českém trhu jsou fotoknihy s videomodulem, které umějí přehrávat krátká videa. Proto můžete knihu doplnit osobním videovzkazem nebo nahrávkou věnování.

Fotogalerie
14 fotografií