Pořídit si více než sto let staré stavení vyžaduje notnou dávku odvahy, práce a  trpělivosti. Ale je vidět, že čtenáři Blesk.cz se práce nebojí. Na renovaci a údržbu svých chalup museli nepochybně obětovat stovky hodin práce, ale výsledek stojí za to. Díky této péči stojí dodnes chalupy, které by jinak zřejmě skončily jako ruiny.

Souboj letopočtů: Která chalupa je nejstarší?

600832:gallery:true:truePřes osmdesát let už stojí roubenka čtenáře, podepsaného jako „kunyak“. „Pochází z 30. let minulého století, je kousek od Prahy asi 1,5 km od Týnce nad Sázavou. Má zajímavou minulost a je z ní nádherný výhled,“ pochvaluje si.

600833:gallery:true:trueZ roku 1904 pochází dřevěnice, stojící v nadmořské výšce 777 m ve Valašské Bystřici. Momentálně podle majitele čeká na zápis do seznamu kulturních památek ČR. „Vše zůstalo při starém, v chaloupce není elektřina, má suché WC a pro vodu se chodí 50 metrů ke studánce,“ říká její majitel.

Že vaše stavení není zrovna stoleté? Věk není důležitý, stačí přece, když se vám líbí a užíváte si ji. Pochlubte se s ní ostatním čtenářům Blesk.cz ve velké soutěži o NEJ chalupu a chatu. Třeba právě ta vaše zvítězí! A pokud máte na zahradě pěkný bazén, pergolu, zahradní posezení, terasu nebo třeba zajímavou skalku, jezírko, neváhejte a pošlete také jejich fotky do samostatné soutěžní kategorie „vychytávky“!

Autor: 

Některá stavení pamatují 19. století

600834:gallery:true:trueJeště o 30 starší je chaloupka z roku 1873. „Je to ideální místo pro setkání s rodinou a přáteli. V roce 1997 tudy prošla povodňová vlna 1,5 m vysoká a jsme moc rádi, že tento živel přežila,“ píše čtenář, který svou chaloupku poslal do soutěže.

600007:gallery:true:true

 

Zatím vůbec nejstarší je roubená chalupa, se kterou vyslal do chalupářské bitvy čtenář z Rožnova pod Radhoštěm. Ve stráni v Dolních Pasekách stojí už od roku 1848. Řekli byste, že toto pečlivě udržované stavení má tedy 162 let!