Pokud na půdě nemáme obytné prostory, často tam nechodíme a když už, tak nahoru vylezeme po žebříku. Ten ale můžete nahradit bezpečnějším, pohodlnějším a také elegantnějším výsuvným schodištěm. Jeho výhodou je, že nikde nezavazí a nezabírá místo.

Na výběr máte mnoho různých výrobků, které se liší hlavně použitým materiálem, zpravidla se vyrábějí ze dřeva nebo z kovu. My uvádíme příklad celokovových schodů Lusso s povrchovou úpravou (nášlapné schody jsou pozinkované a lakované, víko a rám mají bílou barvu).

Instruktážní video:

Video
Video se připravuje ...

Instalace schodů /YouTube/

Nejprve si připravte si otvor, kudy budete na půdu vstupovat

Ověřte si, zda vámi vybrané místo pro stahovací schody je skutečně vhodné – vejdou se, aniž byste o ně zakopávali? Změřte si prostor nad stropem, kam chcete schody instalovat – je dostatečně vysoký? Ve stropním místě, kde budete schody montovat, nesmí být žádné instalace a domovní rozvody, jako například elektřiny, vzduchotechniky, klimatizace... Na podlaze vás nic neomezuje. Stahovací schody mají ochranná plastová kolečka. Připravte si stavební otvor odpovídající rozměrům schodů.

Zásadně nesmíte vytvořením otvoru porušit nosné prvky stropní konstrukce. Protože schodiště má vlastní rám, není třeba ani otvor důkladně začišťovat. Důležitá poznámka: Na horní ploše otvoru má být pevný materiál, přes který lze položit nosníky pro uchycení schodů.

CO BUDETE POTŘEBOVAT: * skládací schody (balení obsahuje schody, rám, 4 nosníky, vnější kryt, stahovací tyč, 2 boční madla a 4 kotevní šrouby s maticemi) * žebřík * plochý klíč č. 17 * imbusový klíč schodů.

Zábradlí jako stavebnice

Zábradlí jako stavebnice

Základem jsou kulaté ocelové sloupky, u ostatních dílů máte možnost výběru, ať už se jedná o výplně, horní madla nebo typ ukotvení sloupků. Protože…celý článek

Jak na to

1 - Schody vysvoboďte z obalu a zkontrolujte si přiložené příslušenství. Solidní výrobce dodává i návod na jejich montáž.

2 - k uchycení rámu schodů do stavebního otvoru poslouží 4 kotevní šrouby M10 x 100 s maticemi, které nasaďte do připravených dírek v rozích rámu.

3 - do předem nachystaného otvoru ve stropě vyzvednou dva pomocníci schodiště. V té době je už třetí osoba (patrně vy, šikovný kutil) v horním půdním prostoru, aby upevnila rám schodiště pomocí čtyř nosníků na kotevní šrouby M10.

Fotogalerie
9 fotografií

4 - nosníky položte úhlopříčně přes rohy otvoru a maticemi přichyťte zmiňované šrouby. Protože se nosnost rozloží na příčníky, použití 4 šroubů je dostatečné.

5 - všechny kotevní šrouby samozřejmě důkladně utáhněte plochým klíčem.

6 - nyní váš pomocník vyzkouší otvírání a zavírání schodů. Na konci stahovací tyče je háček, kterým zachytí očko zámku na víku schodů a tahem k sobě ho odjistí. Víko se mírně pootevře. Opět háčkem tyče zachytí kroužek, který je na nášlapu prvního schodu, a tahem k sobě přitáhne celé schody. Zachytí je rukou a stáhne až na zem. Skládání a zavírání schodů probíhá opačným způsobem.

7 - co ještě musíte udělat? Nasadit a přišroubovat 2 horní madla na rám schodů (pomůže vám imbusový klíč), která zjednoduší výstup na půdu nebo do podkroví.

NEPŘEHLÉDNĚTE! Optimálně připevněné schody mají nášlapy (jednotlivé stupínky) vodorovně s podlahou.!

Chaty a chalupy
Autor: Blesk.cz
Také svou chatu či chalupu stále zvelebujete? Pak neváhejte a přihlaste se do unikátní soutěže Blesk.cz o NEJ chalupu a chatu! Pošlete do soutěže fotky té své a vyhrajte!

Zdroj: Archiv firem, video J.A.P. s.r.o.