Máte vlastní rodinný domek, nebo žijete v nájemním bytě v domě s majitelem? Vyhláška ČUBP 85/1978 Sb. hovoří jasně: Jednou za tři roky by měl majitel nemovitosti pozvat specializovanou firmu na provozní revizi odběrného zařízení.

Pravidelné revize jsou důležité

Co to znamená? Odborný pracovník zkontroluje rozvody plynu od hlavního uzávěru po poslední metr potrubí. Zjistí, zda zařízení těsní a neuniká z něj plyn, odpovídá stávajícím normám a nedošlo-li na něm k neodbornému zásahu. O revizi sepíše zprávu, kterou dostane majitel nemovitosti.

Ten také musí odstranit případné nedostatky, opravy ale vždy hradí majitel nemovitosti. Určitě se ale vyplatí kromě povinné revize nechat každoročně všechny plynové spotřebiče vyčistit a seřídit.

Šetřete svoji peněženku

Plynovou karmu před začátkem topné sezóny vyčistěte od prachu a také nechte zkontrolovat.
Autor: Archív
Máte-li doma samostatná plynová kamna, takzvané „vafky“ s odtahem spalin přes zeď, nechte je před topnou sezonou vyčistit. Při provozu se zanášejí nejen spalinami, ale i prachem a drobnými nečistotami.

Když zůstanou zašpiněná, vzroste jejich spotřeba, navíc musíte počítat s usazováním nečistot na stěnách místností, oknech i záclonách. Podobně postupujte v případě karem a plynových sporáků.

V koupelně buďte zvláště obezřetní

Pokud máte v koupelně umístěnou plynovou karmu nebo kotel, musíte těmto spotřebičům věnovat zvýšenou pozornost a nechat je také každoročně zkontrolovat. Právě v koupelně dochází nejčastěji k otravám kysličníkem uhelnatým (CO). Ten je nebezpečný v tom, že jeho přítomnost ve vzduchu nepoznáte.

Fotogalerie
4 fotografie

Co může být příčinou? Díky vysokým teplotám nedovolí tlak vzduchu těžkému kysličníku uhelnatému unikat z karmy volně komínem do ovzduší a ve stísněném prostoru koupelny se tak začne rychle hromadit.

Hlásič plynu s uzavíráním přívodu GAS STOP při zjištění úniku uzavře plynový přívodní ventil, navíc je vybavený sirénou. Technické údaje: napájení 220 V, siréna 90 dB, reakce cca 60 vteřin, rychlost uzavření 1 vteřina (1496 Kč, cip.inshop.cz).
Autor: cip.inshop.cz
„Nebezpečí představuje zejména nedodržení technických předpisů souvisejících s komínovými cestami, s instalací spotřebiče nebo ve spojení se staršími typy karem (většinou s pákou), vyrobenými v 70. a 80. letech 20. století,“ vysvětluje odborník Miroslav Vránek z Pražské plynárenské.

Ovšem i u starších karem existuje řešení: Prodávají se hlásiče úniku kysličníku uhelnatého, ale i plynu, které vás zvukovým alarmem upozorní na neviditelné nebezpečí. Některé z nich navíc dokážou uzavřít i přívod plynu. Použít je můžete v blízkosti kteréhokoli plynového spotřebiče.