Pohled do otevřeného ohně prý uklidňuje a navíc teplo, sálající z kamen, vnímáme příjemněji, než třeba to z ústředního topení. Výhodou také je, že teplo máte prakticky hned. Rostoucí zájem o tento staronový způsob vytápění vedl výrobce k tomu, že dnes na trhu najdete desítky druhů krbových kamen.

Proto si nejprve ujasněte, jak velké prostory budete kamny vytápět. Obecně platí, že 1 kW výkonu vyhřeje cca 20 m³. Ověřte si také, zda váš komín odpovídá požadovanému výkonu. Dalším důležitým kritériem při výběru je i to, k jakému účelu je budete využívat:

1) Doplňkový zdroj tepla k ústřednímu topení

Především v podzimních a jarních měsících můžete díky krbovým kamnům za topení hodně ušetřit, i když máte v bytě ústřední topení. Pokud se v některých dnech venku výrazněji ochladí, nemusíte totiž hned zatápět v centrálním kotli. Pro tepelnou pohodu stačí přiložit jen pár polínek v krbu. Pro tyto účely stačí vybrat jednoplášťová kamna s menším výkonem, který bude odpovídat objemu vytápěné místnosti.

2) Jediný zdroj tepla

Krbová kamna Opala s výměníkem, výkon 4 -12,6 kW, cena 20 750 Kč (Mountfield).
Autor: Mountfield
Krbovými kamny spolehlivě vytopíte i svou chatu, chalupu nebo menší domek. Pro tyto účely se vyplatí investovat do dvouplášťových plechových kamen. Ta ohřívají vzduch v mezeře mezi plášti a dále ho uvolňují do místnosti. Ještě lepším řešením jsou kachlová krbová kamna. Ta dokáží akumulovat teplo a uvolňovat ho i v době, kdy ohniště vyhaslo.

Počítejte s tím, že budete muset vytápět z jediného zdroje více místností, proto volte kamna s vyšším výkonem. Teplo můžete „rozvádět“ tak, že necháte otevřené dveře, ale pak je tu také další možnost: některá krbová kamna se už vyrábějí s teplovodním výměníkem (viz obrázek vpravo), ke kterému můžete připojit trubky a další místnosti vytápět radiátory.

Až budete mít kamna doma…

Vybrali jste si krbová kamna a přivezli je domů? Pak pamatujte na to, že kromě zdroje příjemného tepla budete mít v bytě také otevřený oheň. Neumisťujte proto v bezprostředním okolí kamen hořlavé předměty! Není ani dobré mít v jejich blízkosti (cca do 2 m) sedačku nebo jídelní stůl – bylo by vám příliš horko.

Fotogalerie
6 fotografií

Pokud jste koupili krbová kamna dodatečně a nemáte možnost dát pod ně dlažbu, můžete je položit i na parkety, palubovky nebo plovoucí podlahu. Pak ale pod kamna musíte dát plechovou nebo skleněnou podložku s přesahem 10 – 15 cm po stranách a min. 30 cm před topeništěm.

Čím a za kolik topit

Autor: 
K topení je nejvhodnější dřevo, které alespoň dva roky vysychalo. Příliš vlhké brzy zanese komín a má malou výhřevnost. Tu mají nejvyšší tvrdá dřeva, např. jasan, buk, dub, habr, popřípadě dřevo ovocných stromů. Tato dřeva navíc vytvoří při hoření uhlíky, které budou žhnout a hřát dlouho do noci.

Určitě netopte starými pražci nebo odřezky z dřevotřísek. Obsahují látky, které by mohly poškodit vnitřek kamen, o dopadu na životní prostředí nemluvě.

Ceny palivového dříví:

  • Lehké měkké dřevo (lípa, topol, olše) 600-900 Kč/m3
  • Měkké dřevo (smrk, borovice, modřín) 800-1100 Kč/m3
  • Tvrdé dřevo (buk, dub, habr) 900-1700 Kč/m3
  • Ovocné dřevo (třešeň, švestka, hruška) 900-1700 Kč/m3

Zdroj: Hornbach, Haas+Sohn, Mountfield, palivove-drevo.cz