Jak rychle a hlavně bez dřiny pracují hydraulické štípačky, ukázal srovnávací  test, který nechal udělat jejich prodejce Mountfield na zahradě jednoho z rodinných domů v Mnichovicích.

Zatímco muž se štípačkou dokázal zpracovat za necelých třináct minut deset téměř metrových polen, jeho protivník se sekerou, kalačem a klíny jich stihl naštípat jen 2,5.

Štípačka pracuje silou mnoha tun

Se štípačkou dřeva zpracujete polena 4x rychleji, než se sekerou a ani se při tom nezapotíte...
Autor: Mountfield
Jak takový stroj funguje? Je vybaven klínem, který je na dřevo přitlačován mnohatunovou silou. Bez obtíží dokáže rozštípat velké objemy dřeva, a to i tvrdého. Navíc umí zpracovat polena o průměru 40 cm a dlouhá až 130 cm!

Hydraulickou štípačku dřeva si můžete vybrat v horizontálním nebo vertikální provedení. Jaký je mezi nimi rozdíl? Horizontální štípačky jsou skladné a kompaktní.

Vertikální hydraulická štípačka polena křížovým klínem rovnou rozčtvrtí.
Autor: Mountfield
Vertikální mají robustnější konstrukci a jsou výkonnější. Další jejich velkou výhodou je, že mají  polohovatelný pracovní stůl na štípání různých délek polen a především bývají vybaveny křížovým štípacím klínem, který polena rovnou čtvrtí. To znamená další velkou časovou úsporu, protože například menší horizontální štípačka kulatinu jen přepůlí. Poloviny polena tak musíte zpracovávat napodruhé.

Někoho možná při pohledu na hydraulickou štípačku napadne, jak se takový obr přemisťuje. Ale jde to překvapivě snadno. Protože je stroj vybaven praktickými kolečky, lehce ho přesunete tam, kam právě potřebujete.

Za kolik štípačku dřeva pořídíte: od 7 911 Kč (prodejce Mountfield, max. cena na jeho Kole štěstí)

Náš tip: Sekery, co šetří práci

Sekara Fiskars je lehká, s čepelí z kvalitní oceli a dokonale ergonomicky tvarovaná, takže topůrko padne dobře do ruky.
Autor: Mountfield
Dřevo pro vás není hlavním topivem a jen si přitápíte v krbových kamnech? Nebo štípaní polen berete jako výbornou  relaxaci po sedavé práci? I tak se vyplatí pořídit si  pro tuhle práci sekerku nové generace. Je lehká s čepelí z kvalitní oceli a dokonale ergonomicky tvarovaná, takže topůrko padne dobře do ruky. Už dávno také není jen dřevěné. U renomovaných firem si můžete koupit sekery, které mají topůrka z polyamidu, vyztuženého skelnými vlákny a s praktickým  protiskluzovým povrchem.

Za kolik pořídíte sekyrku nové generace: od 1 074 Kč, zn. Fiskars, prodejce Mountfield, max. cena na jeho Kole štěstí)

Proč stráví kutil rok života v dílně? Utíká před tchýní!

Proč stráví kutil rok života v dílně? Utíká před tchýní!

Milovníci kutilství stráví skoro rok života v dílně. Ukázal to průzkum, v rámci kterého vyzpovídali tři tisíce mužů, kteří mají doma zahradu nebo alespoň…celý článek

Fotogalerie
5 fotografií