Pokud chcete, aby měl váš plot dlouhou životnost, byl stabilní, bezúdržbový, poskytoval soukromí i protihlukovou zábranu, pak se vyplatí ho postavit z betonových prefabrikátů. Někdo se možná ohradí, že nechce mít pozemek obehnaný šedou zdí, jak si betonový plot leckdo představuje. Ale to už neplatí. V hobbymarketech nabízejí celou  řadu cenově dostupných plotových výplní, díky kterým bude váš plot barevný i netradiční.

Ucelený plotový systém u nás nabízí několik společností. Pro příklad jsme vybrali plotovky, vyráběné  firmou Building SP.  Jako jedny z mála jsou dělány na výrobní lince s plně elektrickým vibrolisem, který zaručuje jejich maximální kvalitu. Tyto plotové systémy zahrnují plotovou tvárnici 20“, ztracené bednění 20“ pro základ plotu a zdicí tvárnici 20“ pro podezdívku.

Pokud si chcete vytvořit soukromí co nejrychleji, postavte si plot ze stavebnice.
Autor: BUILDING SP
Pokud by vám vadila jednotvárná barva betonu, můžete plot oživit barevnou omítkou.

Plotové tvárnice jsou specifické a vyráběné přímo pro stavbu plotových sloupků. Rozdíl oproti standardní zdicí 20“ tvárnici je ten, že „plotovka“ má prázdné dno a tvárnice nemá boční zámky. Stěny jsou tedy ze všech stran hladké. Díky tomu se dá použít i pro stavbu podezdívky plotu.

Plotovka s prázdným dnem je na rozdíl od tzv. štípaných tvárnic lehká, lépe se s ní tedy manipuluje. Štípaný blok, který se dosud často používal, je už možná okoukaným prvkem a hlavně  finančně o hodně náročnější.  Výhodou plotovky je hlavně její přijatelná cena – koupíte je už od necelých 30 korun za kus. Plot postavený z ní vás vyjde levněji než plot ze štípaných tvárnic.

K podzimu patří vůně uzeného! 10 rad, jak rychle postavit vlastní udírnu

K podzimu patří vůně uzeného! 10 rad, jak rychle postavit vlastní udírnu

Vábí vás vůně uzeného masa a nejraději byste si ho připravovali ve vlastní udírně? Přitom nechcete mít stejnou, jako sousedé, tedy nějakou prefabrikovanou…celý článek

Stavba plotu krok za krokem:

A jak plot vystavět? Díky ucelenému systému to jde snadno a rychle, bude vám k tomu stačit 6 kroků:

Na rozdíl od klasických tvárnic nemají plotovky dno, jsou proto lehčí a snadněji se s nimi manipuluje.
Autor: BUILDING SP
1) Prvním krokem je vyhloubení rýh pro základ plotu, a to obvykle do nezámrzné hloubky, tedy 90cm. Poté je potřeba zhutnit podklad (štěrkopískové lože), na který můžete začít ukládat ztracené bednění z 20“ tvárnic do úrovně minimálně 15cm nad upravený terén.

2) Po uložení výztuže pro sloupky můžeme ztracené bednění začít vylévat betonem a volný prostor mezi ztraceným bedněním a stěnou výkopu zasypat. Po vyzrání betonu položte do ložné spáry hydroizolaci – nejčastěji se používají asfaltové pásy.

Z plotovek postavíte i základ a podezdívku plotu.
Autor: BUILDING SP
3) Na provedenou hydroizolaci už můžete začít stavět podezdívku ze zdicích 20“ tvárnic (výhoda vyšší pevnosti – tvárnice na pero a drážku) nebo z 20“ plotových tvárnic (výhodná cena).

4) Z plotovek začněte stavět i sloupky. Ty mohou být jednoduché (40 x 20cm) nebo zdvojené (40 x 40cm); možné jsou i rozměrové varianty 40/60cm a 60/60cm. Doporučená rozteč sloupků je 2,8 až 3,2m.

Plotovky vyplníte betonem
Autor: BUILDING SP
5) Při stavbě sloupku navlečete v požadovaných úrovních ložných spár konzolové držáky plotových polí na výztuž sloupků.
6) Po výstavbě a betonáži sloupků do finální úrovně nechejte beton vyzrát a následně provedťe hydroizolaci v ložné spáře pod plotovými stříškami. Celý plot můžeme zdít se spárami cca 1cm nebo tzv. na sraz.

Na kolik vás přijde 50 metrů plotu včetně základu?

Pro cenovou kalkulaci jsme vybrali plot následujících parametrů: délka 50 m, výška podezdívky 40 cm, rozteč sloupků 2 m, výška sloupků (od základu) 180 cm, půdorysný rozměr sloupků 40/40 cm

  • Cena materiálu: cca 30 000 korun
  • Cena plotové stříšky (zprůměrovaná cena různých dodavatelů): cca 10 500  korun
  • Cena  malty a kovových kotvící prvků: odhad 6 500 korun
  • Cena betonu pro vylití základů a sloupků 21 000 korun

Celková odhadovaná cena bez práce a plotových dílců: 68 000 Kč (z toho tvárnice 30 000 Kč)

K této ceně si však musíte připočítat ještě plotové dílce. Kdo chce mít moderní plot a nevadí mu, že část svého soukromí poodhalí kolemjdoucím, zvolí si jako plotové dílce čím dál oblíbenější tahokov. Plotových dílů z tahokovu se vyrábí hned několik typů a jeden lze pořídit zhruba do 1000 korun.

Konzervativnější plotovou výplní mohou být například modřínová prkna, která vás vyjdou zhruba na polovinu, tzn. za 500 korun za vyplnění jednoho pole. Modřínová prkna lze použít bez povrchové úpravy nebo je natřít lakem, lazurou či voskoolejovým nátěrem.

Zdroj: plotovka.cz a archiv firem