Vůbec nejvíce na topení ušetříte, pokud si objednáte kulatinu a sami si ji doma zpracujete na palivové dříví.  K tomu budete potřebovat pilu, kterou nařežete špalky. Ty potom rozštípete sekerou nebo štípačkou na polínka. I když se říká, že dřevo zahřeje hned dvakrát, a to nejdřív při jeho přípravě a pak při topení, my vám poradíme, jak si práci co nejvíce ulehčit.

Ručním pilám už odzvonilo, zvolte řetězovou!

Nařezat polena klasickou ruční pilou je nejen pracné, ale i zdlouhavé. Mnohem pohodlněji a rychleji zpracujete dřevo řetězovou pilou. Investice do ní se vám rozhodně vyplatí, bude vám sloužit nejen při přípravě dříví na topení, ale využijete ji na zahradě při prořezu stromů nebo při stavbě pergoly, přístřešku pro auta atd.

Při výběru řetězové pily si hlídejte kvalitu. Vodítkem je i délka záruky, v optimálním případě by měla být 7letá
Autor: Mountfield.cz

Elektrika nebo benzin?

Záleží na tom, jak často a na co budete řetězovou pilu používat. Pokud se chystáte řezat menší množství dřeva například pro přitápění v krbových kamnech, vystačíte si s pilou s elektrickým pohonem.

U dobré pily by měl být samozřejmostí antivibrační systém, bezpečnostní brzda nebo regulace mazání
Autor: Mountfield.cz
Na větší množství dřeva se už vyplatí pila s benzinovým motorem. Nejste závislí na elektrických zásuvkách a navíc takový je takový stroj obvykle výkonnější a zastane víc práce. Vybírat můžete z kategorií hobby (pro méně náročnou práci), farmářských (poloprofesionální pily pro pravidelnou přípravu palivového dřeva, kácení menších stromů) a profesionálních pil (jsou určeny pro nejtěžší a dlouhodobé práce).

Jak správně pilu vybrat:

Určitě nekupujte tu nejlevnější, co na trhu objevíte. „Aby výrobce dosáhl na tak nízkou cenu, velmi často ji ošidí na materiálu i užitných vlastnostech. Takové pila vám vydrží sotva jednu sezonu,“ upozorňuje odborník na motorové pily Michal Pobežal z Mountfieldu.

U dobré pily by také měl být samozřejmostí antivibrační systém, bezpečnostní brzda nebo regulace mazání. Důležité je i to, aby měla pila dekompresní ventil, usnadňující startování motoru. Neměl by chybět ani poloautomatický sytič Easy Start nebo Primer, díky kterému nemusíte několikanásobně tahat za startovací šňůru.

Už jste klády pilou nařezali na krátké špalky? Teď je bude třeba ještě rozštípat na polínka. Spoustu práce si ušetříte, když zvolíte správné pomocníky.

Vybíráme sekyru

Jestliže budete na zimu zpracovávat jen menší množství dřeva, vystačíte si se sekyrou. Nepatříte-li zrovna k těm, kteří hodlají při štípaní dřeva zároveň posilovat, pak se vyplatí pořídit si některou z moderních sekyr, které vám práci hodně usnadní.

Čepel sekyry Fiskars je potažena teflonem, který snižuje tření až o 30%
Autor: Mountfield.cz

Nejdále je v tomto směru finská firma Fiskars s více než 360letou tradicí. Její odborníci například vyvinuli speciální sekyru, určenou přímo pro štípání špalků. V čem se liší od ostatních? Má speciálně tvarovanou čepel, která se od ostří klínovitě rozšiřuje. Topůrko je z lehkého, pevného a

Topůrko je z lehkého, pevného a vysoce odolného plastu.
Autor: Mountfield.cz
vysoce odolného plastu.

Unikátní je i pevné spojení topůrka s čepelí – sekyra se vám nikdy nerozpadne na dva díly. Čepel je navíc potažena teflonem, které o 30% snižuje tření s dřevem. Sekera se díky tomu do špalku zatne jako do másla a díky klínu ho na jeden zásek rozštípne. Příklad: Fiskars X17 , cena od 1274,- Kč (Mountfield)

Vybíráme štípačku dřeva

Chystáte zásoby dřeva na celou zimu? Pak se vyplatí pořídit si štípačku dřeva, se kterou špalky zpracujete na polínka bez námahy a 9x rychleji, než se sekyrou. Současný trh nabízí horizontální a vertikální varianty s různým výkonem.

Základním hlediskem při výběru konkrétního stroje by nemělo být pouze množství štípaného dříví, ale také otázka mobility, bezpečnosti a celkového komfortu při práci. Proto vždy vybírejte štípačky s robustní a s celokovovou konstrukcí, které jsou vybaveny funkčními kolečky pro případné přesuny. U vertikálních štípaček by měla být variabilní konstrukce klínu – ta dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit.

Štípačka dřeva si poradí i s velkými poleny - a ani se při tom nezapotíte
Autor: Mountfield.cz

Fotogalerie
8 fotografií