Objevili jste na vašem fikusu, juce, orchideji či pokojové kapradině (výčet rostlin by mohl být takřka nekonečný) oválné hnědé půchýřky? Pak se rostlina s největší pravděpodobností stala obětí puklic. Puklice sají rostlinám šťávu a tím je oslabují tak dlouho, až napadená květina uhyne. Tento drobný hmyz se usidluje na spodní straně listů, v jejich záhybech nebo v okolí čerstvých pupenů a vytváří si voskovitou "schránku", která ho ochraňuje před většinou přirozených nepřátel i chemickým postřikům, které na ně rozčilení pěstitelé aplikují.

Co na puklice

1. Jak si tedy s puklicemi poradit? Základem úspěchu je pečlivost a trpělivost. Prvním krokem je izolace postižených rostlin od zdravých. Vyplatí se zvážit, zda se napadené květiny nezbavit nadobro ve prospěch ostatních rostlin; puklice se velmi rychle šíří. Pokud se rozhodneme rostlinu zachránit, přestěhujeme ji do oddělené místnosti.

2. Poté začneme s léčbou. Nejprve mechnicky - pomocí nehtu nebo nože - odstraníme všechny puchýřky. Postupujeme opatrně, abychom už tak oslabenou rostlinu dále nepoškozovali.

3. Další fází je pak likvidace všech vajíček a zárodků. Tu provedeme pomocí mýdlové vody nebo lihového roztoku - ideálně v poměru 1:1 - které nanášíme na napadenou rostlinu pomocí vatičky nebo štětce. Použít můžeme i některý ze speciálních přípravků, například Mospilan.

Buďte trpěliví

Jak již bylo řečeno, při odstraňování puklice musíme být trpěliví. Parazité se schovávají v nepřistupných místech i v zemině, první očistná kůra tak zdaleka neznamená, že máme vyhráno. Celý proces musíme několikrát opakovat a rostlinu ponechat v karanténě minimálně dva až tři měsíce.

Předcházejte nákaze

Nejlepší prevencí proti puklicím je obezřetnost. Pokud pořizujeme novou rostlinu nebo ji dostaneme jako dárek od známých, vždy bychom měli pečlivě zkontrolvat, jestli není napadená některým z agresivních škůdců. Můžeme tak předejít rozšíření parazitů na ostatní květiny v domácnosti, případně jejich úhynu.

Fotogalerie
3 fotografie