Brambořík patří k nejpopulárnějším zimním pokojovým květinám. Pochází ze Středomoří a poloostrova Malé Asie. Existuje mnoho barevných variant, například bílá, červená, nachová nebo růžová, rostliny se liší také zbarvením listů a velikostí.

Bez světla to nejde

Bramboříku se bude nejlépe dařit, postavíte-li ho na velmi světlé stanovišě, avšak bez přímého slunečního svitu. Je to teplomilná rostlina a teploty by proto nikdy neměly klesat pod 10°C, ideální je hodnota mezi 18 a 20°Celsia.

Se zálivkou buďte opatrní!

Brambořík nesnáší převhlčení  - příliš častá a vydatná zálivka je nejčastější příčinou jeho zániku. Květina vyrůstá z hlízy, která je velmi náchylná k uhnívání, proto vždy krátce po zálivce přebytečnou vodu slijeme. To samé platí pro stopky z opadaných listů a květů - pokud je včas neodstraníme, stanou se záhy zdrojem plísně.

Aby brambořík vykvetl, musíme mu dopřát ideální podmínky, to znamená spíše chladnější a dostatečně světlé prostředí. Suchý a teplý vzduch na parapetu nad topením znamená pro tuto rostlinu velmi brzký konec. Pokud jde o substrát, volíme humózní s pH okolo hodnoty 6. Rostlinu přihnojujeme během období kvetení, a to v intervalu 1 - 2 týdnů. Po odkvětu jí dopřejeme cca 2 měsíce klidu a poté ji přesadíme tak, aby přibližně 1/3 hlízy zůstala nad zemí. Příští rok na podzim by se měla objevit poupata.

Množení není snadné

Množení bramboříku není práve snadné. Semena klíčí nejlépe ve tmě při teplotách okolo 18 stupňů. Lze také dělit hlízy: velkou hlízu rozřízneme na dvě poloviny, necháme zaschnout a opět zasadíme.

Fotogalerie
3 fotografie