Někteří rodiče odchod svých potomků těžko snášejí, jiní zase nabírají novou energii do života. Když vás opustí děti, je to zlomový okamžik, ale především konečně možnost využít volný čas jen pro sebe.

Když se budete utápět ve smutku a udržovat prázdný pokoj jen kvůli vzpomínkám, ničemu nepomůžete. Pokud si z volného dětského pokoje vytvoříte pracovnu a pokoj pro hosty v jednom, zjistíte, že odchod dětí má i výhody. Ušetříte čas zbytečným úklidem a získáte místnost k odpočinku.

Rádi šijete či cvičíte? Jen do toho!

Prvním krokem k vysněné místnosti je odstranění všech nepotřebných věcí. Do krabic si schovejte jen ty nejdůležitější. Ostatní rozbité a zbytečné věci prostě vyhoďte. Také staré oblečení po dětech protřiďte. Pokud je v pokoji univerzální nábytek, který jde jednoduše přestavit na pracovnu, pak jej zachovejte. V opačném případě se vyplatí investice do nového jednoduchého a funkčního vybavení. Jako základní prvky se vyplatí psací stůl, knihovna a menší rozkládací gauč.


Po nákupu základního vybavení možná nebudete mít dost peněz na další doplňky, ale to není důvod ke smutku. Když zapojíte svoji fantazii a dáte pokoji osobní rozměr, uvidíte, že vykouzlíte zázraky. Zkuste do pokoje umístit staré piano či malířský stojan a dát tak prostor vlastní kreativitě. Pokud rádi cvičíte, určitě nebude na škodu místnost vybavit základním cvičebním náčiním a vytvořit si tak svoji malou tělocvičnu či posilovnu.

Na možné využití volného dětského pokoje jsme se zeptali také architekta Martina Kulštejna: „Pokud dětský pokoj sousedí s jinou místností a stavební plán to umožní, udělejte si ze dvou menších pokojů jeden velký obývací. Vaši blízcí ocení místnost pro posezení s přáteli, domácí čajovnu či kavárnu. Splňte si svůj sen a udělejte z nepotřebného dětského pokoje místnost podle svých přestav a pro vlastní potěšení,“ radí Kulštejn.

 

Jak to vidí průzkumy

Před časem Raiffeisen stavební spořitelna provedla vlastní průzkum mezi českými obyvateli. Z jeho výsledku vyplývá, že se Češi rekonstrukcí a přestaveb dětských pokojů nebojí. Více jak jedna třetina tázaných se rozhodla pokoj upravit.

„Sedmnáct procent z nich zřídilo z dětského pokoje místnost pro hosty, 14 procent pracovnu a každý desátý využil prostor pro zvětšení ložnice. I další odpovědi respondentů mohou být inspirativní. Volný pokoj v některých rodinách slouží jako posilovna, odpočívárna, jídelna, pokoj pro vnoučata či skladový prostor,“ říká Renata Zikmundová z Raiffeisen stavební spořitelny.