Sluníčko letos sice moc nesvítilo, ale léto je teprve před námi a vše se tak může ještě změnit. V letních dnech při relaxaci na pozemku u svého domu či chalupy oceníte markýzy. Jejich hlavním účelem je totiž protisluneční zastínění. Svoji službu však udělají i při neočekávaných letních deštích.  Současní výrobci je totiž vyrábějí z nepromokavých materiálů.

Designový doplněk

Markýzy jsou ve vzhledu staveb velmi důležité. Stávají s totiž nedílnou součástí architektonického návrhu.  Zastínění také následuje módní trendy. Dnes proto není problém sehnat jak neutrální plachtoviny s konzervativními vzory, tak divoké trendy výstřelky. Ty si oblíbili zejména lidé, kteří žijí v městských bytech. Zde se markýzy totiž v posledních letech těší neobvyklému zájmu. „ Lidé stále více uvažují o zastínění svých balkónů a teras. Hlavně u Pražanů převládá zájem o nezvyklé barevné kombinace a vzorované markýzy. Nedávno si u mne jeden klient objednal plachtovinu s motivy holubů. Řeknu vám, sehnat takovou markýzu nebylo snadné,“ řekla nám bytová designérka Pavla Ochotská.

A jak vybrat správý vzor? "Markýzy se většinou vyrábějí v bílém provedení. Fantazie se tak může projevit spíše ve volbě plachtoviny. Přesto bych však doporučila umírněnější provedení, které bude ladit s fasádou. Zkrátka, aby to nebylo jako pěst na oko," doporučuje Ochotská.

Fotogalerie
3 fotografie

Dákové ovládání i časový spínač

Markýzy jsou velmi jednoduché na ovládání. Nejlevnější jsou ty, které mají mechanické ovládání klikou. U dražších modelů se však setkáte s motorovým nebo dálkovým ovládáním. Hitem je také časový spínač, díky kterému se markýzy samy vysunou v přesně stanovený čas.