Každý z nás měl v dětství jasnou představu, jak bude v dospělosti bydlet. Někdo už od mala toužil bydlet v rodinném domě se zahrádkou, jiný zase snil o pohádkovém zámku. Dětské sny jsou někdy těžce splnitelné, ale výjimky existují. Proto se Raiffeisen stavební spořitelna rozhodla uskutečnit jedinečný výzkum s jasnou otázkou: Splnili si lidé své dětské sny o bydlení?.

Anketa, ve které bylo osloveno 320 respondentů, přinesla překvapivé výsledky. Většina dospělých v dětství toužila po bydlení ve velkém rodinném domě. Druhým nejčastějším přáním byl život na zámku či ve vile u moře. Sny si však splnila méně než pětina dotázaných. Přesto se lidé svých snů rozhodli nevzdat. Více jak 70 dotázaných totiž stále věří, že se jejich vytoužená představa o bydlení naplní.

Ženy sní více než muži

A liší se ženské sny od těch mužských? Jednoznačně ano. Ty nejromantičtější představy pocházely právě od žen. „Mít v budoucnu za domov perníkovou chaloupku bylo přání žen, u mužů se tato kategorie neobjevila vůbec. Také právě ženy toužily po bydlení na zámku, u moře, v domě ze sýru či v malinovém křoví,“ říká Jitka Jechová z Reiffeisen stavební spořitelny.

Bydlení podle vašich snů potřebuje jen odhodlání a dobrý nápad.
Autor: Profimedia.cz

Muži v mládí snili spíše o dobrodružném způsobu života. Ideálním místem pro život pro ně byla dřevěný domek na stromě, chata v lese či středověký hrad. Objevily se i futuristické nápady – bydlení v nafukovacím hradu, v supermoderní počítačové laboratoři či podmořském sídle.

Ukazuje však, že i netradiční dětské sny nejsou nereálné. Když Pavel Kuře narazil na malý barokní zámeček k prodeji, neváhal ani minutu. Ačkoli oprava zámku stojí hodně sil a peněz, nelituje. Splnil si svůj dětský sen - je zámeckým pánem.

Chtěli jste bydlet v podmořském světě? Proč ne, inspirujte se a vybavte svůj byt netradičními doplňky.
Autor: Profimedia.cz

Bydlete podle svých snů

Protože sny se mohou plnit pořád, rozhodli jsme se vám v sekci dům a byt přinášet různých tipy na originální dekoraci interiérů.  Brzy připravíme články, ve kterých vám představíme zajímavé nápady a řešení. Budete moci načerpat inspiraci z námořnického obývacího pokoje ve stylu kajuty, přepychové princeznovské ložnice, ve které nesmí chybět postel s nebesy, či orientálně zařízené jídelny. K bydlení podle vašich představ potřebujete jen dobrý nápad a odhodlání.