Malování na sklo je skvělou příležitostí, jak využít efektivně svůj volný čas. Stačí si jen koupit sadu barev, vytáhnout staré zavařovací sklenice, vázy či láhve,  a zábava pro celou rodinu je tu. Vlastními silami dokážete vyrobit krásné a originální dekorace, které zkrášlí váš byt či poslouží jako milý dárek. A protože se fantazii a kreativitě meze nekladou, je jen na vás, jakým dekorem skleněné předměty ozdobíte. 

Malování na sklo vás láká, jen nevíte, jak správně začít? Poradíme vám! Připravili jsme si jednoduché tipy, které by vám měly malování na sklo ulehčit a omezit případné nezdary.  

Jak na to

Které předměty jsou k barvení vhodné

Prakticky cokoli, co se vám líbí. Ozdobit můžete skleněné kořenky, vázy, svícny, džbány, sklenice, misky, talíře a další předměty. 

Opravdu netradiční výrobky získáte, pokud vyzkoušíte malování na již barevné předměty. Zde jsou láhve pomalovány zcela a ozdobeny stříbrnou konturovací barvou.
Autor: profimedia.cz

Jaké barvy koupit

Ve specializovaných papírnictvích či výtvarných potřebách snadno seženete kvalitní barvy na sklo. Obsluha vám jistě ráda poradí, které jsou nejkvalitnější a vhodné k amatérskému použití. Barvy se od sebe totiž liší ředěním a způsobem zpracování. Některé barvy zasychají pomalu na vzduchu, jiné je nutné vypálit v troubě. Výhodou barev k vypálení je delší životnost a použitelnost (hodí se pro často omývané předměty - sklenice, talíře atd. Používat však můžete jen ty předměty, které snesou vysokou teplotu). Oproti tomu zasychajíící barvy jsou jednodušší k použití, ale je třeba je opatrně čistit a ideálně ve studené vodě. 

Pokud si říkáte, že jsou barvy drahé a váháte kolik jich koupit, pak doporučujeme určitě vzít černou, tzv. konturovací barvu v tubě. Barvy na vyplnění předkreslených motivů konturou vždy zvolte podle plánované dekorace. Pokud si vše předem nakreslíte na papír, ušetříte čas a také peníze za nákup barev. 

Nemáte rádi nudu a lákají vás spíše kreativnější věci? Pak si k barvám můžete zakoupit také speciální přísady (média), které dokáží měnit strukturu a charakter barvy. Odstíny tak mohou být jemnější s duhovými odlesky či se zamrzlým nebo perleťovým efektem. 

Jakou techniku zvolit

Před začátkem práce si připravte papírový blok, tužku, tenký štětec, kelímek s vodou a barvy. 

Skleněné předměty pečlivě umyjte a zbavte všech mastných a prachových stop. Jako prevence poslouží také hadřík namočený v octu, kterým sklo přetřete. Sklo by nemělo mít povrchové vady. 

Pokud jste na sklo nikdy nemalovali, pak si vše nejprve vyzkoušejte na drobným skleněných tabulkách bez zaoblení. 

Fotogalerie
5 fotografií
Raději si vždy předem rozmyslete, kam se bude vaše práce ubírat. Nákres si načrtněte lehce tužkou na papír a teprve poté přeneste vzor na sklo.

Prvně si vykreslete obrys obrázku konturovací barvou. Teprve poté lehce tenkým štětcem vše vybarvěte. Pokud chcete na sklo dostat netradiční strukturované vzory, zkuste nanést barvu drobnou houbičkou. Houbička na skle vytvoří originální otisky. 

Když se vám kresba nepovede či konturu přetáhnete, nezoufejte! Barvu lze snadno smýt obyčejnou vodou. Menší plochy otřete hadříkem, u větších pomůže ponoření do vody.

Tip redakce

Pokud chcete opravdu netradiční výrobek, pak zkuste pomalovat barevné sklo! Výsledek stojí opravdu za to! Vaši malbu oživí také vlepování různých ozdob (skleněné pecičky, třpitky, písek apod.) nebo vyzkoušejte decoupage.