1 Čerstvé nebo vlhké dřevo kotli neškodí

Ale škodí. Kromě nižšího výkonu při spalování mokrého nebo čerstvého dřeva bude víc kouře a emisí. Výsledkem bude usazování dehtu v kotli. Paradoxem je, že čerstvé dřevo je horší než dřevo mokré, protože šťávy v něm obsažené při spojení s kondenzovanými párami vytváří extrémně kyselé prostředí. Dokonce mohou poškodit kotel. 

2 Kotel je bezúdržbový

Aby kotel dobře fungoval, potřebuje odbornou revizi. Aby moderní kotle vyhověly emisním normám a držely si nízkou spotřebu, jsou vybaveny řadou technických prvků, které zefektivňují spalování. Servis je potřeba každý rok, nejlépe v letních měsících. Vyjde vás na pár stovek a vyplatí se. Správně seřízený a vyčištěný kotel má nízkou spotřebu paliva a bude spolehlivě a bezpečně fungovat.

3 Čím výkonnější kotel, tím lépe

Jeden z nejčastějších omylů. Hodně lidí si kupuje kotel s přesvědčením, že brzy něco přistaví. Jenže nepřistaví. Naddimenzovaný kotel je problém hlavně u kotlů na pevná paliva. Někdy v tomto chybují i samotní topenáři, kteří spočítají tepelné ztráty na dům a vědomě nadsadí výkonovou rezervu, což bylo dříve poměrně běžnou praxí. Výpočet se ale dimenzuje na teplotu -12 °C nebo -15 °C v horských oblastech, kdy by měl kotel dlouhodobě udržet v domě příjemnou teplotu. Jenže takových dní je v roce pár a příliš silný kotel nikdy nejede naplno. „U každého kotle platí, že účinnost i emise jsou nejlepší při horní hranici regulovatelného výkonu,“ radí Jiří Flassig z firmy Viadrus. „Pokud kotel funguje na spodní hranici výkonu, má paradoxně vyšší spotřebu i emise.  V případě zateplení nebo výměny oken se sníží tepelné ztráty budovy a je tak vhodné upravit i zdroj vytápění. Z hlediska úspor je nejlepší využívat kotel co nejvíce na plný výkon – například ohřevem vody přes akumulační nádobu, která udrží teplotu vody mnoho hodin.“
 

4 Radiátory se vypouštějí

Tímhle nesmyslem si jen koledujete o korozi. Radiátory jsou nejčastěji ocelové nebo litinové a těsní i se stále napuštěnou vodou. Když je vypustíte, začne vnitřní plocha radiátorů oxidovat a brzy se objeví koroze. Když pak znovu vodu napustíte, poteče vám ven drobnými prasklinami a koroze dále postupuje.

5 Litina se dlouho zahřívá a rychle vychladne

Po revoluci se ve velkém vyhazovaly litinové kotle a radiátory a nahrazovaly je výrobky z oceli. Díky vyšší tepelné vodivosti rychleji zahřívaly, ale ještě rychleji vychladly. Pravdou je, že litina se sice zahřívá o několik minut déle, ale získané teplo dokáže uchovat dokonce až o několik hodin déle.