Radujete se celý večer, a než se nadějete, domů si často odnášíte kromě zážitků také pěknou kocovinu. Známe to všichni. Kvůli jedné skleničce nad míru přichází druhý den nepříjemné probuzení a s ním i předsevzetí a modlitby, ať už to skončí. Takhle to ale dopadnout nemusí, stačí vědět, po čem sáhnout, na co si dát pozor.

1 Před spaním pijte

Hlavní příznaky kocoviny způsobuje alkoholem dehydratovaný organismus. Tělo se snaží odbourat zkonzumovaný alkohol a k tomu využívá velké množství vody a minerálů. Není tedy nic jednoduššího, než vodu a minerály včas doplnit. Ale to musí být opravdu minerálka a ne jen obyčejná voda. K posteli si postavte třeba láhev Ondrášovky, která má díky své vyvážené mineralizaci a přídavku cukru místo sladidel všechny předpoklady vás z hrozící kocoviny dostat. Před spaním vypijte, co můžete, a při každém probuzení se snažte dát si alespoň ještě doušek. Cukrem slazená varianta pomáhá v boji s žaludečními nevolnostmi.

2 Před večírkem se najezte

I když jste na dietě, před večírkem plným alkoholu si dopřejte pořádnou večeři bohatou na tuky. Nemusí jít nutně o knedlo zelo vepřo, pomůže i dobrý olivový olej v salátové zálivce. Tuk chrání žaludek před alkoholem tak, že obalí jeho stěny, a nejenže je odolnější proti překyselení, ale dochází i k menšímu vstřebávání alkoholu do těla. Takže party chlebíčky s majonézovými pomazánkami jsou dobrou cestou.

Skvělým pomočníkem po divoké noci je rychlá česnečka. Hotová je za minutku a zabere hned.
Autor: Shutterstock.com
3 Alkohol jen protřepat

Různé druhy alkoholu jsou jako konkurující si nápadníci. Pozvete si jednoho domů, přijde druhý a ještě to vysvětlíte. Ale když zaklepe třetí, čeká vás velká rvačka. Za  žádných okolností nemíchejte. Rozhodněte se, co budete večer pít, a u tohoto také zůstaňte. Ať už je to pivo, víno, nebo míchaný tvrdý alkohol.

4 Pořádně se vyspěte

Už na večírku přemýšlejte nad tím, jak bude vypadat váš druhý den. Čeká vás pracovní prezentace? Pak nejlíp uděláte, když zamíříte včas domů. Vaše výkony by nebyly zrovna svěží. Na druhou stranu, pokud je pátek večer a druhý den vás nic nečeká, naordinujte si preventivní dlouhý spánek. Ideální je nějakou dobu před spaním už nepít, protože i po usnutí se v žaludku vstřebává vypitý alkohol. Když už ale spíte, tak jej nemůžete „ředit“!  Proto si cestou domu naordinujte procházku, vybavte se minerálkou a jděte spát.

5 Na panáka zapomeňte

Věřit tomu, že si ráno dáte panáka nebo pivo bude po kocovině, je špatně. Když si je dáte, sice kocovinu zlepšíte, ale budete se trápit o to déle. Nový alkohol zvýší obsah v krvi. To vám trochu otupí smysly, ale bude vám zle déle. Jen o tom chvíli nebudete vědět. Mnohem lepší je dát si rychlou česnečku na srovnání.

6 Ulevte si česnečkou

Jídlo vám dodá energii a vydatná snídaně je prvním krokem ke klidnému dni. Silná polévka dodá nejen tekutiny, ale i ionty a energii. Ultrarychlou česnečku uděláte tak, že do misky prolisujete česnek, dodáte koření, lžičku sádla, nakrájíte kousek sýra a zalijete vroucí vodou.

7 Cvakněte si mléka

Kdo mléko normálně nepije, asi to nezkusí. Ale pravidelní pijáci by mohli. Ledové mléko neutralizuje překyselený žaludek. Když nechcete mléko, dejte si zmrzlinu.

8 Servírujte vlastní drinky

Originálním řešením, jak se kocovině vyhnout, je uspořádat domácí večírek. Potom jen vy rozhodujete, jak bude vypadat „nápojový lístek“. Zkuste hostům připravit míchané drinky, jejichž nedílnou součástí je minerální voda. Kromě toho, že se blýsknete, sklidíte pochvaly i druhý den, až hosté zjistí, že se jich žádné příznaky spojené s kocovinou netýkají.

Malinové pohlazení
Autor: archiv firem

Malinové pohlazení

2 cl minerálky Ondrášovka malina a bezový květ
2 cl smetany
2 cl malinové šťávy
Led

Do šejkru dáme 3 kostky ledu, přidáme malinovou šťávu, smetanu a minerálku. Dobře protřepeme a nalijeme do sklenky.

Opilé ovoce
Autor: archiv firem

Opilé ovoce

2 dl minerálky s příchutí lesní plody
5 dl červeného vína
směs ovoce (ananas, jablko, pomeranč, limetka, broskev, nektarinka)
2 lžičky cukru
led

Víno smícháme s minerálkou a cukrem. Ovoce pokrájíme na kostičky a vsypeme do vína. Směs necháme hodinu odležet v lednici, pak rozléváme do sklenic s ledem.

Jahodové osvěžení
Autor: archiv firem

Jahodové osvěžení

2 dl minerálky s příchutí lesní plody
2 lžíce jahodové dřeně
5 cl rumu
čerstvá jahoda
kolečko citronu

Do vysoké sklenky dáme 2 lžíce jahodové dřeně, zalijeme rumem a doplníme minerálkou. Koktejl ozdobíme jahodou a plátkem citronu.