1 Nepřetápějte

S každým stupněm navíc stoupají celosezónní náklady na vytápění až o 6 %. Matematika vám nikdy nešla? Tak počítejte s námi, když si místo průměrných 20 °C, ve kterých se pohodlně žije, dopřejete plážových 25 °C, naroste vám spotřeba paliva o třetinu. Ale to musíte umět teplotu správně měřit a regulovat. Nejlepší je mít zároveň termostatické hlavice na radiátorech a pokojový termostat. Jen ne v jedné místnosti. „Stále se setkáváme s tím, že spotřebitelé mají v jedné místnosti radiátory s termostatickou hlavicí i termostat. Velmi často se potom stává, že teplotu regulují na termostatické hlavici, která v případě, že její okolí dosáhne požadované teploty, uzavře přívod topné vody do radiátoru. Ale termostat nepřestává vysílat signály ke kotli, že je třeba stále topit a kotel tak zbytečně ohřívá vodu,“ varuje Jaroslav Morský z firmy Viadrus, která vyrábí kotle a radiátory.“ Když máte v jednom pokoji oba regulátory, otevřete hlavice radiátorů naplno a regulujte teplotu pokojovým termostatem.

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.
Autor: Shutterstock.com
2 Vytápějte plynule

Není dobré vytápět dům nárazově. Raději udržujte teplotu topné vody třeba na 40 °C a přihřívejte ji maximálně o 5 °C. Tímhle způsobem si v místnosti udržíte stabilní teplotu, takže nedochází k vychladnutí vzduchu, zdí a podlahy. Při nárazovém vytápění, kdy při pocitu chladu ohřejete topnou vodu na 80 °C a po vyhřátí místností necháte opět vychladnout na 30 °C, se prohřeje jen vzduch. Zdi ani podlahy zůstanou studené a rychle pohlcují vzdušné teplo.

Každý stupeň navíc, který si přidáte na termostatu, vám výrazně zvýší cenu za topení.
Autor: Shutterstock.com
3 Zkontrolujte potrubí

I když máte zateplenou fasádu a nová okna, vzniknou tepelné ztráty uvnitř budov. Stačí mít špatně izolované potrubí v kotelně nebo jiné nevytápěné místnosti, kterou prochází. Tepelné zory se tu mohou vyšplhat až na 50 %. Stává se to především u starších rozvodů, kde se na rozvod tepla používalo masivní železné potrubí, ve kterém běžně koluje 300 až 400 litrů vody. Čím větší je průměr potrubí, tím vyšší je jeho potenciální tepelná ztráta. Vydejte se na obhlídku. Na již namontované potrubí jednoduše podélně naříznuté hadice z izolačních materiálů, které slepíte páskou nebo speciální sponkou. Používaný je například syntetický kaučuk nebo pěnový polyetylen.

4 Revize vám šetří peníze

Každý kotel by měl před topnou sezónou zkontrolovat a nastavit revizní technik. A to nejen z bezpečnostních důvodů. „Sazemi zanesený tepelný výměník sníží účinnosti kotle o deset procent, přestože uživatel si na první pohled ničeho nevšimne,“ upozorňuje Morský . „V případě plynového kotle staršího deseti let se prakticky vždy vyplatí jej nahradit novým - kondenzačním.“ Kondenzační plynové kotle mají proti klasickým vyšší účinnost. Speciální tepelný výměník dokáže zpracovat horké spaliny, které u klasických plynových kotlů bez užitku unikají do atmosféry.

5 Teplo si pochytejte

U kotlů na pevná paliva panuje letitý mýtus, že když kotel přidusíte a nepojede naplno, má nižší spotřebu. Jenže kotle by optimálně měly jet na maximální výkon, jinak se zanášejí. Jak to vyřešit? Ke kotli na pevná paliva si můžete pořídit akumulační nádrž. Ta přebytečné teplo nahromadí a udrží ho až několik dní.