Venkovské stavení, které si starší manželský pár vyhlédl v jižních Čechách. Zatoužili mít doma alespoň špetku Francie, nejlépe v prostorné kuchyni, která by se stala srdcem rodinného života. Úkol to nebyl snadný, protože právě kuchyň byla po důkladnější prohlídce opuštěné ruiny zhodnocena jako jedna z nejstudenějších a nejvlhčích místností v domě. Bez rozsáhlých stavebních úprav by se v ní žít nedalo. Stavba byla obrázkem své doby, takže ji tvořily široké metrové zdi. Odstranit z nich bylo potřeba všechny vrstvy až na původní kámen a cihly. K tomu samozřejmě patřily i nové rozvody elektřiny a vody. Aby majitele nestudilo od země, rozhodli se pro podlahové topení.

 

Kuchyň kdysi sloužila jako pekařství. Vstupní dveře původní majitelé zazdili, teď je zde okno, které nabízí výhled do zahrady.
Autor: archiv
Krása trámů

Ve středu kuchyně byla cihlová klenba, ze které designérka Jitka Kolaříková vytvořila dominantu prostoru. Zbytek stropu je zakrytý sádrokartonovými podhledy, do kterých jsou viditelně vsazeny trámy. O venkovský rustikální styl se tady nemusí bojovat falešnými doplňky. Postarají se o něj původní cihly v klenbě, kamenná stěna a přiznané dřevěné trámy. Doplňuje je retro dlažba ve vzhledu starých pálených cihel.

Když dřevo, tak masiv 

K provensálskému stylu se jednoznačně hodí dřevo. O výrobu nábytku se postaral truhlář, je na míru a z kvalitního masivního dřeva. Skříňky, zásuvky, židličky i dveře do spíže jsou ze dřeva smrkového. Pak bylo potřeba nábytku dodat dnes tolik žádanou patinu, takzvaný used look. Jako základ byla použita hnědozelená barva, až poté bylo naneseno několik vrstev jemné vanilkové. Světlý vrchní nátěr byl lehce zbroušen až na základní barvu tak, aby zcela nový nábytek působil lehce opotřebovaně. Je to stejné, jako když babičky každý rok kredenc přetřely barvou a pak ho pravidelně drbaly, aby byl čistý. Pracovní deska je z tmavšího dubového dřeva a táhne se téměř po celém obvodu kuchyně.

 

Kuchyň je řešena tak, aby bylo při vaření vše při ruce. Pečlivě popsané kořenky našly své místo na krbové římse, dózy na potraviny, lahvičky s oleji, vařečky a další kuchyňské náčiní jsou prakticky shromážděny kolem varné desky.
Autor: archiv

Zaměřeno na detaily

Velkou roli v návrhu designérky hrají zdánlivé detaily, které spolu s vhodně vybranými doplňky dotvářejí celkovou domáckou atmosféru. Ale i přes to, že má kuchyně vypadat jako ze starých časů, výdobytky techniky ji neminuly. Prostoru pro vaření dominuje krbová římsa se zabudovaným odsavačem par po vzoru takzvané černé kuchyně. Klasickou plotnu nahradila moderní vestavná indukční deska s pěti plotýnkami, místo staré pece na pečení tu najdete vestavnou retro troubu. Zajímavým prvkem kuchyně je také prostorný dvojdílný keramický dřez a retro měděná vodovodní baterie. 

Realizace: Jitka Kolaříková               

Další dobré rady na téma bydlení, o květinách, zahradě a spoustu zajímavých receptů najdete v březnovém čísle časopisu Blesk Hobby

titulka Blesk Hobby 3/15
Autor: archiv