V kladenském paneláku bydlí středoškolská učitelka, vědecký pracovník a mají spolu dvojčata, dvě holky, kterým je 14 let. A o ně jde. Holky jsou v pubertě, a tak se často hádají. Každá je úplně jiná. Navíc spolu tráví většinu dne. Ve škole, mají podobné koníčky a hlavně společný dětský pokoj. Jediným řešením, jak udržet emoce na uzdě, je zařídit každé vlastní pokoj. Problém spočívá v tom, kde vzít na druhý dětský pokoj prostor.

Dvojčata se v jednom pokoji už nedokážou dohodnout a touží po vlastních pokojích.
Autor: Prima TV

V bytě je sice jeden pokoj, který se přímo nabízí k tomu, aby se v onen vysněný pokojíček přeměnil, ale v současné době je tam pracovna tatínka vědce a ta je „posvátná“. Taťka potřebuje pracovnu na svoje výpočty. Její zachování byla jediná podmínka, aby se rodina mohla přihlásit. Otázkou tedy je, kdo se bude muset uskromnit. Táta se vzdá pracovny, nebo bude mít druhé z dvojčat pokojík v kamrlíku bez okna?

Pro nový pokojík by se ideálně hodila tatínkova pracovna. Ten se jí ale nechtěl vzdát.
Autor: Prima TV

Jak si s tímhle oříškem poradili designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný? Rozhodli se udělat z pracovny druhý pokoj a tatínka vyšoupnout do bývalé šatny. Největší stavební problém bylo vybourání železobetonových příček mezi pokoji. Styl proměny je současný, moderní. V pokojích byly použity oblíbené barvy dvojčat. Podlaha u dívek je tmavě hnědá a o barvy se stará barevné lamino na šatních skříních a knihovnách. Zbytek je v neutrální bílé barvě, aby vynikly barevné akcenty.
Extrovertní Terka dostala do vlastního pokoje veselé barvy a kytičky do odstínu nábytku.
Autor: Prima TV

Ložnice s pracovnou je laděna do příjemných přírodních barev. Užita byla podlaha šedý ořech a zemité barvy na výmalbu. Zajímavostí bylo užití materiálu podlahy na pracovní stůl, obklady a knihovnu v pracovně otce. „Pracovnu jsme vymysleli jako „tajnou“ místnost,“ říká Marek Povolný. Vstupuje se do ní posuvnými dveřmi šatní skříně. Na první dojem vše vypadá jako normální tradiční skříň a po odsunutí krajní části se odkryje vstup do pracovny. Z toho, co v bytě bylo před proměnou, mnoho nezbylo. „Z vybavení jsme ponechali jen jednu postel a dále postel rodičů. Tu jsme pouze oživili novými textiliemi,“ říká Andrea Hylmarová.
Obnovená byla i ložnice rodičů. Z původního zařízení zůstala jen postel.
Autor: Prima TV

Na kolik proměna vyšla

Stavební a ostatní práce 10 922 Kč
Podlaha 65 121 Kč
Nábytek 95 000 Kč
Osvětlení 1865 Kč
Doplňky a dekorace 24 890 Kč
Celkem 287 798 Kč

Autoři proměny

Ing. Andrea Hylmarová vystudovala mezinárodní obchod na VŠE Praha, osm let pracovala v telekomunikacích a bankovnictví, věnovala se také facilitaci a coachingu. Poté co propadla designu, absolvovala diplomové studium na pražské Designškole. Interiérovému designu se naplno věnuje tři roky.

Ing. Marek Povolný vystudoval ČVUT, fakultu stavební, obor Pozemní stavby a architektura. Profesi architekta se věnuje již 14 let.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v sobotu 25. dubna v 17.35 na Primě.