Video
Video se připravuje ...

Designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan při proměně panelákového bytu Prima TV

Naši důchodci celý život žili skromně a vychovali dvě děti. Marie pracovala jako skladnice. Zdravotní problémy s páteří ji přivedly až do částečného invalidního důchodu. Její manžel Petr celý život pracoval jako zámečník. Nyní jsou oba v důchodu, a z něj by si rekonstrukci nikdy dovolit nemohli, nechtějí se zadlužovat. Začínali jako mladí manželé s novomanželskou půjčkou a postupně si byt zařizovali, spousta věcí tu je původních. V bytě žijí 38 let, je součástí jejich manželství. Doma jim dělá ještě společnost kocour Lump – nalezenec, kterého se ujali.

Jako mladí si brali novomanželskou půjčku.
Autor: Prima TV

Proměna bytu bude velmi zajímavá. Jde o krásný příklad toho, jak špatné dispozice bytu mohou ovlivnit jeho funkčnost. Ukážeme, jak změna dispozic může byt provzdušnit a udělat praktičtějším. Pro obyvatele podobných paneláků to určitě bude hodně inspirativní. Marie nemá žádnou představu, absolutně důvěřuje našim designérům. Má ráda všechny barvy kromě růžové a tmavě fialové, a když už by si musela vybrat, má raději světlé a pastelové barvy. Rodina by samozřejmě chtěla, aby v bytě zůstal kocourek Lump a taky postel v ložnici.

Vychovali dvě děti, které s nimi již nebydlí, chodí jen na návštěvy.
Autor: Prima TV

Na tu si manželé ušetřili a koupili ji nedávno. Dále se Marie nechce vzdát šicího stroje, protože vnoučatům spravuje oblečení, netrvá ale na tom, aby byl na chodbě. Překvapíme ji jeho umístěním?

Dispozice bytu se designérům nelíbila.
Autor: Prima TV

Tuto proměnu od začátku provázela smůla. Designéři nestíhali. Ještě první den proměny neměli truhláře, designérka Martina ho dramaticky sháněla. A o dramatické okamžiky nouze nebyla celou dobu. Proměna to bude napínavá od začátku až do konce! A jak se na ni dívají designéři Petr Hodan a Martina Pištěláková?

Designéři Martina Pištěláková a Petr Hodan.
Autor: Prima TV

Hodnocení designérů: „Proměna obývacího pokoje a chodby byla naše první proměna s novým kolegou Petrem a z výsledku máme radost. S návrhem jako takovým jsme si trošku lámali hlavu, nechtěli jsme to řešit klasicky či hotovým nábytkem a chtěli jsme nahradit zničený kumbál šatní skříní – to byla jasná mise, co se nábytku týká. Chtěli jsme také byt už od chodby prosvětlit, byl tmavý a působil neuspořádaně.

...a tak se rozhodli ji zcela změnit.
Autor: Prima TV

Už na první dojem se nám nelíbilo řešení původní chodby, byla zbytečně dlouhá a tmavá. Obývací pokoj byl zase takový malý, neefektivně řešený. Nejdříve to vypadalo, že rekonstrukci zvládneme během 5 dnů v pohodě, ale nakonec jsme hodně zápasili s časem, bylo hodně úkolů, které jsme museli vyřešit. Velmi důležité byly výměna a vyřezání kovových zárubní všech dveří v bytě, tím krásně prokoukla chodba a novými dveřmi jsme manželům dali i možnost zavřít se v ložnici.

Chtěli dát Marii a Petrovi v novém interiéru pocit útulného domova.
Autor: Prima TV

Byt Marie a Petra je v panelovém domě, na což jsme navazovali moderním interiérem. Volili jsme světlé barvy a příjemné kombinace: dubové dřevo, bílou a béžovou barvu. Chtěli jsme jim dát v novém interiéru pocit útulného domova, kde vše ladí se vším. Díky nábytku na míru jsme využili, co jsme v daných možnostech mohli. Do budoucna by to chtělo novou kuchyni, vyřešit pokoj pro hosty a ložnice by si také zasloužila nový kabát.“

Těšte se na další proměnu – pomůže i vám?

Premiéru dalšího dílu nové série Jak se staví sen uvidíte v sobotu
12. března v 17.35 na Primě.