Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

6 zaručených tipů, aby byly vaše ručníky měkké a voňavé

/
  • Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky.
    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky. (Shutterstock.com)
    9. ledna 2018 ● 06:00

    Máte doma ručníky, které po pár vypráních vypadají jako smirkový papír? Nebo po vyndání z pračky voní aviváží, ale po prvním utření začnou zapáchat zatuchlinou? A víte, že aviváž jim škodí a kvůli ní svou měkkost vlastně ztrácejí? Přečtěte si i další tipy, jak zachovat své ručníky měkké a voňavé!

  • 1.

    Základem je správný výběr

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud milujete nadýchané a měkké ručníky, určitě se vyplatí myslet na to již při nákupu. Podívejte se na materiál a jeho gramáž – kvalitní ručník, který vám vydrží nadýchaný, bude mít na cedulce uvedeno 450 gramů na metr čtvereční a více. Pokud chcete ručník opravdu jemný, volte delší vlas. Kratší vlas má funkci spíše masážní a uplatní se například při saunování.

  • 2.

    První praní

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Než začnete ručník používat, nejméně dvakrát ho vyperte se stejně barevným prádlem, a to nejméně na čtyřicet stupňů. Při prvním i při dalším praní používejte raději gel než klasický prášek, lépe se rozpouští a jeho zbytky nezůstanou mezi vlákny. Dávkujte spíše méně.

     

    Při dalších praních pračku s ručníky rozhodně neplňte na maximum. Pokud je totiž v bubnu velké množství prádla, a ještě ke všemu ručníků, vlákna se hlavně při odstřeďování lámou. Ručníky tak ztrácejí svou měkkost a tvoří se na nich žmolky.

  • 3.

    Zapomeňte na aviváž

    Video
    Video se připravuje ...

    Co dělat, aby byly vaše ručníky měkké? Irena Sládečková

    Možná máte z reklamy pocit, že aviváž rovná se automaticky měkké a nadýchané prádlo, a tedy i ručník. Jenže tady to rozhodně neplatí, naopak při praní ručníků na aviváž zapomeňte. Při použití aviváže se totiž vlákna doslova "připlácnou" k sobě a ručník už nebude nikdy nadýchaný jako předtím.

  • 4.

    Sušení

    Od teď už budete mít jen měkké a voňavé ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Po praní je důležité ručníky pořádně usušit. Možná je dáváte na radiátor, aby pořádně proschnuly, to ale není dobrý nápad: horko může poškodit vlákna, ta se mohou polámat a místo ročníku zase budete mít smirkový papír. Ideální je použít sušičku s vhodným programem, ta dokáže načechrat i ty ručníky, které dlouho měkkosti vzdorují. Pokud sušičku nemáte, dejte ručník na šňůru tak, aby k němu mohl dostatek vzduchu ze všech stran. Pokud sušíte v místnosti, nechte pootevřené okno.

  • 5.

    Ručníky nežehlete

    sss
    Autor: Shutterstock.com

    Také vysoká teplota žehličky rozhodně ručníkům neprospívá – vlákna se lámou, ručník ztrácí měkkost a savost.

     

    A ještě jeden tip: pokud je na ručníku uvedeno, že pro něj není vhodné užití chlorového bělidla, nepoužívejte ho! Dokonce i některé bílé ručníky mají povrchovou úpravu, která by neměla být bělena. Může to časem oslabit vlákna a způsobit, že ručníky budou méně savé. Přečtěte si pečlivě štítek na ručníku, než ho budete prát. V pračce perte ručníky vždy při doporučené teplotě a jen s podobnými barvami.

  • 6.

    Jak jim vrátit vůni?

    Ručníky
    Autor: Shutterstock.com

    Pomoci můžete i starým ručníkům, které sice po vyprání vypadají dobře, po prvním utření však začnou nelibě zapáchat. Vezměte si na pomoc ocet a ručníky vyperte: jednou v octu (do pračky přidejte jeden až dva hrnečky) a potom v pracím prostředku. Ocet mimochodem pomůže i při prvním praní zachovat barevnost ručníků: přidejte jeden až dva hrnečky do prvního praní společně s pracím prostředkem.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

malavelka: Reklamy jsou satále odpornější. Proč nalíčili děcku řasy? 

(28. 02. 2016 15:59)

carisima: Je to výsledek  šetření vodou v pračce......

(28. 02. 2016 15:57)

honza46:  Rady absolutně k ničemu, tohle všechno dělám a ručníky nevypadají tak, jak bych chtěla, jsou tvrdé. BU´d za to může voda nebo kvalita ručníků.

(28. 02. 2016 10:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy