Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

11 tipů, aby vaše ručníky zůstaly nadýchané, voňavé a správně sály

/
  • Video se připravuje ...
    20. září 2016 ● 13:00

    Vybledlé, drsné ručníky, které nesají tak, jak mají. To je nejčastější problém našich koupelen. Přitom stačí jen vědět, jak je správně prát, a máte vyhráno. Chcete, aby vaše ručníky zůstaly voňavé, měkké a nadýchané? Poradíme vám, jak na to.

  • 1.

    Nakupte ty správné

    Autor: shutterstock.com

    Pokud milujete nadýchané a měkké ručníky, určitě se vyplatí myslet na to již při nákupu. Podívejte se na materiál a jeho gramáž – kvalitní ručník, který vám vydrží nadýchaný, bude mít na cedulce uvedeno 450 gramů na metr čtvereční a více. Pokud chcete ručník opravdu jemný, volte delší vlas.

  • 2.

    Nejdříve je vyperte

    Autor: Shutterstock

    Než začnete ručník používat, nejméně dvakrát ho vyperte, a to ideálně na čtyřicet stupňů. Při prvním praní používejte raději gel než klasický prášek, lépe se rozpouští a jeho zbytky nezůstanou mezi vlákny. Dávkujte spíše méně.

  • 3.

    Aby nevybledly

    Autor: shutterstock.com

    Chcete-li mít jistotu, že si vaše ručníky udrží jasné barvy co nejdéle, přidejte při prvním praní k pracímu prostředku také sklenici octa. Ten zaručí, že se barva ustálí a bude se z vláken pomaleji vypírat. Ocet pak přidávejte k ručníkům zhruba při každém třetím až čtvrtém praní.

  • 4.

    Abyste se vyvarovali žmolků

    Autor: Shutterstock.com

    Při dalších praních pračku s ručníky rozhodně neplňte na maximum. Pokud je totiž v bubnu velké množství prádla, a ještě ke všemu ručníků, vlákna se hlavně při odstřeďování lámou. Ručníky tak ztrácejí svou měkkost a tvoří se na nich žmolky.

  • 5.

    Zapomeňte na aviváž

    Autor: shutterstock.com

    Možná máte z televizních reklam pocit, že aviváž rovná se automaticky měkké a nadýchané prádlo – a tedy i ručník. Jenže tady to rozhodně neplatí, naopak při praní ručníků na aviváž zapomeňte. Při použití aviváže se totiž vlákna doslova "připlácnou" k sobě a ručník už nebude nikdy nadýchaný jako předtím.

  • 6.

    Nebělit!

    Autor: shutterstock.com

    Pokud to není na etiketě přímo uvedeno, pak ani bílé ručníky nebělte. Ručníky totiž pravděpodobně mají povrchovou úpravu, a jejich bělení by tak časem mohlo oslabit vlákna a způsobit, že budou méně savé. Přečtěte si pečlivě štítek na ručníku, než ho budete prát. V pračce perte ručníky vždy při doporučené teplotě a jen s podobnými barvami.

  • 7.

    Jak je usušit

    Video
    Video se připravuje ...

     Irena Sládečková

    Po praní je důležité ručníky pořádně usušit. Možná je dáváte na radiátor, aby pořádně proschnuly, to ale není dobrý nápad: horko může poškodit vlákna, ta se mohou polámat a místo ročníku zase budete mít smirkový papír. Ideální je použít sušičku s vhodným programem, ta dokáže načechrat i ty ručníky, které dlouho měkkosti vzdorují. Pokud sušičku nemáte, dejte ručník na šňůru tak, aby k němu mohl dostatek vzduchu ze všech stran. Pokud sušíte v místnosti, nechte pootevřené okno.

  • 8.

    Jak jim vrátit vůni

    Autor: shutterstock.com

    Pomoci můžete i starým ručníkům, které sice po vyprání vypadají dobře, po prvním utření však začnou nelibě zapáchat. Vezměte si na pomoc ocet a ručníky vyperte: jednou v octu (do pračky přidejte jeden až dva hrnečky) a potom v pracím prostředku. Vyperte je ideálně na teplotu 90 °C.

  • 9.

    Jak na savost

    Autor: Shutterstock.com

    Špatné absorpční vlastnosti mají zpravidla nové ručníky a jedno až dvě vyprání bohužel nejsou dostatečný počet. Abyste ručník "naučili", jak pořádně sát, je potřeba ho vyprat zhruba pětkrát. Tak z něj odstraníte povrchovou úpravu z výroby, která se sice snaží zaručit to, že ručník bude měkký a bude mít zářivé barvy, ale současně brání jeho správné savosti.

  • 10.

    Aby byly měkké

    Autor: shutterstock.com

    Nikdo nemá rád ručník, který škrábe jako smirkový papír. Pokud ty vaše nejsou ani zdaleka tak měkké, jak byste si představovali, zkuste ubrat pracího prostředku. Pokud se totiž z vláken správně nevypere, způsobí právě to, že ručníky budou tvrdší. A navíc si zaděláváte na podráždění kůže.

  • 11.

    Nežehlit!

    Autor: Shutterstock.com

    Ze stejného důvodu, proč to nepřehánět s pracím gelem, byste ručníky neměli žehlit, protože vysoká teplota žehličky jim rozhodně neprospívá – vlákna se lámou, a ručník tak ztrácí nejen měkkost, ale i savost.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

Janka Terov: Třeba tady máš české ručníky http­s://ww­w.gol­dea.cz­/ruc­niky-a-osusky

(31. 10. 2020 15:17)

vicky222:  Takze nemam nic jineho na praci nez se jen starat o rucniky. Pred pouzitim vyprat...Tady ocet tady tohle. To je ale sra...i. Muj zivot je prilis kratky na to,aby byl jenom rucnikarsky..

(25. 09. 2016 08:05)

p3p3: Jó když byli vyrobené v Česku, tak se nemusel nikdo bát, jak je prát a zůstávali stále měkké, ale když sem pronikly ručníky z Číny, Vietnamu apod. tak buď vypelichají nebo jsou kruté a nesají.

(21. 09. 2016 09:13)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy