Pátek 31. března 2023
Svátek slaví Kvido, zítra Hugo
Zataženo, déšť 13°C

Dýně dozrávají: Kdy je sklízet a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle

/
  • Dýně
    Dýně (iStock)
    30. srpna 2021 ● 06:00

    Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara. Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.

  • 1.

    Kdy začít sklízet

    ...
    Autor: Shutterstock

    Obecně můžeme říci, že sklizeň dýní začíná koncem srpna a trvá přibližně dva měsíce. Pokud plánujete zeleninu skladovat, je třeba, abyste sklidili opravdu dostatečně vyzrálé plody. To poznáte hned podle několika věcí. Tou první je barva. Pokud je výrazná, značí to, že je dýně zralá. Zároveň ale musí být slupka matná a tvrdá.

  • 2.

    Sledujte stonek

    Dalším znamením zralosti je suchý a dřevnatý stonek. Podle něj snadno poznáte, že je růstová fáze ukončená. Poslední charakteristikou pak je dutý zvuk, který uslyšíte, když na ni poklepete. Sklizeň neuspěchejte. Pozor si ale dejte na první mrazíky. V té době byste už měli mít dýně pod střechou, jinak je mráz poškodí a ke skladování už nebudou vhodné.

     

    Máte pocit, že neznáte všechny druhy, které se teď pěstují a prodávají? Praktického průvodce světem dýní najdete ZDE >>

  • 3.

    Dosušte je

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Po sklizni ale dýně hned neukládejte. Je dobré je pár dnů nechat dosušit. Před tím je ale důkladně umyjte, aby se ve zbytcích půdy na povrchu nemohly množit bakterie a plísně. Pokud vám bude přát počasí, bude teplo a slunečno, můžete plody přes den nechat venku.

  • 4.

    Trouba pomůže

    V případě deštivého podzimního počasí je pak můžete opatrně dosušit v troubě. Nechte je tam nejméně půl dne při teplotě kolem třiceti stupňů Celsia. Pokud je pěstujete třeba na chatě nebo chalupě a máte k dispozici kamna, můžete je dosušit v jejich blízkosti. Pozor ale, abyste je neupekli. Ani v tomto případě by ale teplota neměla přesáhnout třicet stupňů.

     

  • 5.

    Pozor křehké

    Dosušené dýně můžete uskladnit. I když vypadají téměř nezničitelně, jsou překvapivě křehké a citlivé na "oťuky". Zacházejte s nimi proto citlivě. Při uložení dbejte na to, aby se jedna druhé nedotýkala. Nejvhodnější pro jejich uložení je suchá, dobře větraná místnost, s teplotou pohybující se mezi 10 až 18 °C.

  • 6.

    Uložte je do chladna

    Ideální vzdušná vlhkost by se měla pohybovat mezi 50-75 %. Pozor na vyšší hodnoty, dýně by brzy začaly plesnivět a hnít. Plody uložte buď do přepravek nebo lísek vystlaných slámou, nebo je zavěste do sítěk či starých plátěných tašek. Pokud jich máte víc, můžete je klidně nechat i na zemi. Vždy je ale podložte slámou nebo alespoň kartonem. Nezapomeňte plody průběžně pravidelně kontrolovat.

    Nevíte, co z dýně uvařit? Recepty na polévku, rizoto a báječný koláč najdete ZDE >>

Přidat názor
Počet komentářů: 2

Uživatel_5584560: Po babičce jsem zdědila dobře zaběhlé malé rychlé občerstvení s velkou stálou klientelou. Rozhodla jsem se se ho udržet za každou cenu na památku babičky, která mě vždy o prázdninách učila, jak vést obchod, a hlavně mě naučila všechny své vyhlášené recepty. Na stránkách: http­s://ww­w.at­fornax­.cz/ jsem si koupila novou fritézu na dýňové hranolky, na které chodí nejvíce štamgastů.

(24. 07. 2022 22:18)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy