Jak poznat zralé plody?

Je důležité trhat šípky v době, kdy jsou už dokonale zralé. Poznáte to tak, že budou mít krásně ostře červenou barvu, ale na dotek budou ještě stále tvrdé. Po rozpůlení byste měli vidět vrstvu červenooranžové dužiny a uvnitř žlutá semínka s jemnými, ale pichlavými chloupky. Změklé nebo nahnědlé plody nesbírejte. 

Kdy sbírat šípky?

Nejvhodnější doba je na konci září a začátkem října. Na místech, kam celý den svítí slunce, ale dozrávají i o dva až tři týdny dříve, takže se do sběru můžete pustit klidně už o víkendu. Ve vyšších nadmořských výškách si při pozdějším sběru dejte pozor, aby šípky už nepřešly prvními mrazíky. Ty nesbírejte, k sušení nejsou vhodné. Navíc už přišly o většinu vitaminu C. Použít je ale můžete pro přípravu marmelády,  vína i dalších dobrot

Nezapomeňte na rukavice

Na sběr se nezapomeňte dobře vybavit. Nepotřebujete sice nějaké speciální pomůcky, důležité jsou ale silnější rukavice a nějaké nůžky. Oblečte se nejlépe do staršího či pracovního oblečení. I když světlince kvetoucí šípková růže vypadá něžně, větvičky jsou poseté stovkami ostrých trnů. A nezapomeňte si s sebou vzít nějaký plátěný sáček nebo tašku, do kterých budete tyto zdravé plody sbírat. Igelitka není vhodná, šípky by se v ní rychle zapařily.

nabízí 35 obchodů za ceny od 53 Kč
Srovnat ceny na Zboží

Plody přeberte

V první řadě natrhané šípky přeberte, odstraňte všechny větvičky, lístky, naměklé, zhnědlé, plesnivé nebo nějak viditelně poškozené plody. Plody pak důkladně omyjte pod tekoucí vodou, osušte a zbavte je stopek i zbytků okvětí lidově zvaných bubák. Pak už záleží jen na vás, zda chcete šípky sušit celé nebo nasekané.

Jak sušit šípky?

Proces sušení by měl být co nejšetrnější, abyste předešli ztrátě cenného vitaminu C. Pokud nejste šťastným majitelem sušičky ovoce, můžete použít jeden z tradičních postupů našich babiček. Tím prvním je nechat šípky vyschnout jen tak na vzduchu a na pomoc si přizvat stále ještě silné sluneční paprsky. Právě tato varianta je nejekonomičtější. Stačí, když připravené očištěné šípky nasypete na plech vyložený pečicím papírem nebo papírovými utěrkami a umístíte ho někam, kde budou moci volně vysychat. Za slunečných dní ho pak vyneste na balkon nebo na terasu. Čas od času šípky prohlédněte, jestli náhodou neplesniví. 

Při sušení pomůže i trouba

Dalším způsobem, jak si šípky nasušit na zimu, je použití trouby. Je nejrychlejší, ale musíte si dát pozor, abyste plody nepřipálili. Teplotu nastavte na sedmdesát stupňů Celsia, šípky nasypte na plech vyložený pergamenem nebo pečicím papírem a vložte do trouby. Pokud nemáte model s větrákem, sušte s přiotevřenými dvířky, aby odpařující se vlhkost měla šanci odcházet. Správně usušené plody poznáte tak, že mají krásnou tmavočervenou barvu a dají se dobře rozlomit a rozdrobit. 

Skladujte je v suchu a temnu

Usušené plody skladujte v temnu v dobře uzavíratelné skleněné dóze. Pokud máte suchou a větranou spíž, můžete je nasypat do plátěného pytlíku a ten zavěsit tak, jak to dělaly už naše babičky. Ideální doba pro skladování je do další sklizně, tedy jeden rok. Rozhodně platí, že na čaj je lepší použít šípky sušené a předem nadrcené (v hmoždíři nebo paličkou na maso). 

Jak udělat šípkový čaj?

Pokud si šípkový čaj připravujete tak, že ho zalijete vroucí vodou, děláte obrovskou chybu. Připravujete se totiž o většinu vitaminu C, ale i dalších, jako jsou vitamin A, K a vitaminy skupiny B. V tomto případě je správná příprava čaje víc než důležitá.

  1. Sušené šípky podrťte, na litr vody použijte přibližně dvě polévkové lžíce drti a nechte je přes noc louhovat ve studené vodě.
  2. Získaný nálev přeceďte přes umělohmotné sítko nebo plátýnko.
  3. Těsně před konzumací ho pak jen zahřejte na zhruba sedmdesát stupňů Celsia. Jen při tomto postupu zachováte v získaném nápoji co největší obsah vitaminu C. Pít ho ale můžete i studený.