„Svazek usušené levandule očistíme na velkém sítě tak, že ji zbavíme listů a stonků, aby nám zbyly pouze suché květy,“ vysvětluje pěstitelka levandule Lenka Ondráčková, jak naložit s nasušenou bylinou, abychom jí mohli naplnit vonné pytlíčky různých tvarů, terapeutické a nahřívací polštářky či podšálky, a uchovat si tak její kouzelnou vůni i v zimě. 

Nahřívací terapeutické polštářky se přikládají při obtížích například na krk a na bedra, ale využít se dají i při jiných neduzích, jako jsou břišní koliky, u žen menstruační bolesti, při bolestech kloubů či šlach, na namožené svaly. Maminky vkládají nahřátý polštářek v zimě dětem do fusaku, ale třeba i jen tak do postýlky, neboť příjemné a dlouhotrvající levandulové aroma má zklidňující účinky a pozitivně působí při nespavosti, bolestech hlavy i nervozitě. 

Kde polštářky nahřát? 

Nahřátý polštářek se nemusíme bát přiložit přímo na kůži. Jakým způsobem se teplo v polštářcích aktivuje? „Nahřívací polštářky se dávají do mikrovlnné trouby a nahřívají se při výkonu 700 W nejprve devadesát vteřin, ale záleží na tom, jak to má kdo rád,“ popisuje paní Ondráčková. „Pro ty, kteří dávají přednost většímu teplu, můžeme nahřívat i déle, klidně několik minut. Takto nahřátý polštářek pak udrží teplotu zhruba půl hodiny.“ 

Nahřát polštářky můžeme ale i na roštu v klasické troubě, jen je dobré podložit je pečicím papírem, abychom látku polštářku neušpinili. Úplně nejjednodušší způsob, ovšem z hlediska tepla méně efektivní, pak je nahřát polštářek přímo na tepelném radiátoru. 

Polštářek je naplněn pšenicí, která je tajemstvím celého kouzla – kumuluje totiž v sobě teplo. Místo pšenice se dají použít i pecky, například třešňové či meruňkové. „Já používám pšenici, a sice konzumní pšenici, která není tak vlhká a díky tomu ještě více podpoří výhřevnost a nechá rozvinout aroma levandule,“ upřesňuje Lenka Ondráčková.Postup výroby takového vonného pytlíčku či polštářku není vůbec složitý. 

Video
Video se připravuje ...

Jak si doma vyrobit nahřívací levandulové polštářky? TV Prima

Jak na to? 

„Do větších misek si připravíme pšenici a levanduli, které nabíráme hrnečkem a přesypáváme do připraveného polštářku. Naplníme zhruba do tří čtvrtin. Nahoře zahneme a zašijeme,“ prozrazuje svůj postup výroby paní Lenka. Po naplnění prošijeme také střední část uprostřed, aby nám vznikly dva buřtíky. Takto vytvarovaný polštářek bude lépe přiléhat a držet například za krkem. 

Velmi oblíbené jsou také tzv. vonné podšálky: „Když si uvaříte v zimě nebo i v létě teplý čaj či kávu a hrníček položíte na tento podšálek, teplem se rozvine levandulové aroma.“ Ani jejich výroba není o nic složitější – přímo do výstelky vložíme pouze květy levandule, které se snažíme rozprostřít po celém obvodu pytlíčku. Zašijeme a vložíme do látky, kterou jsme si zvolili.Životnost vonných pytlíčků a polštářků je takřka neomezená, resp. vydrží tak dlouho, než vyčpí levandulové aroma. To však může trvat i několik let.  

Celý pořad Váš PRIMA receptář sledujte již tuto neděli 10. září ve 12.50 na Primě.