Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor! 20 věcí v domácnosti, které jsou špinavější než záchodové prkénko

/
  • (Shutterstock.com)
    21. září 2016 ● 06:00

    Možná máte pocit, že nic ve vaší domácnosti na sobě nemůže mít víc bakterií než prkénko na vaší toaletě. To je velká chyba! Ve skutečnosti je takových míst mnoho a do některých byste to ani neřekli. Kterým věcem byste měli věnovat pozornost a měli byste je pravidelně čistit?

  • 1.

    Klávesnice

    Autor: Profimedia

    Na běžné klávesnici se nachází až 200krát větší množství bakterií než na záchodovém prkénku. Na běžném pracovním stole jich pak je dokonce čtyřistakrát víc. Na klávesnice je přitom snadné sehnat speciální čisticí gumy, které z nich vytáhnou prach, drobky od jídla a jiné nečistoty. Koupit si můžete také voděodolnou, kterou snadno umyjete.

  • 2.

    Mobilní telefon

    Autor: shutterstock.com

    Mobilní telefon, který pokládáme, kde nás zrovna napadne, má na sobě desetkrát více bakterií než záchodové prkénko. Pokud vám to nepřijde jako tak velké číslo, uvědomte si, jak často se telefonem dotýkáte svého obličeje.

  • 3.

    Kuchyňské prkénko

    Autor: Shutterstock.com

    I když ho pravidelně umýváte, přece jen se do něj nějaké bakterie zažerou. Najdete na něm salmonelu, E. coli i listerii. Všechny vám mohou pěkně znepříjemnit život, protože způsobují průjmová a infekční onemocnění. Je proto důležité je pořádně vyčistit. 6 rad, jak na to, vám dáme ZDE.


  • 4.

    Zubní kartáček

    Autor: Shutterstock.com

    Jakkoliv absurdní se to zdá být, bakterie z vašich úst se ve vlhkých štětinách kartáčku vesele množí. Měňte ho proto nejméně každé tři měsíce. Pokud máte navíc koupelnu společnou se záchodem a spláchnete bez zavřené mísy, miniaturní kapičky znečištěné vody se dostanou až šest metrů od toalety po celé koupelně. Tedy i na kartáček na zuby. Mějte ho proto ideálně schovaný ve skříňce. Jednou za čas ho ponořte na dvacet minut do ústní vody, tím se významně pročistí.

  • 5.

    Koberce

    Autor: profimedia.cz

    Možná tomu nebudete chtít věřit, ale v kobercích se drží čtyřitisíckrát víc bakterií než na záchodovém prkénku. Navíc je živíme odumřelými buňkami naší kůže, takže se v koberci množí. Díky tomu se zde daří i nejrůznějším roztočům a virům. Jak na ně, to vám poradíme ZDE.

  • 6.

    Chladnička

    Autor: profimedia.cz

    I přes nízkou teplotu se u většiny chladniček po testu objevila přítomnost bakterie E. coli. Jednou za čas je proto třeba ledničku i mrazničku důkladně vyčistit a vydezinfikovat. Nebudete ale potřebovat předražené úklidové prostředky plné chemie. Po odmražení jen vnitřek spotřebiče vymyjte silně koncentrovanou octovou vodou. Zbavíte se tak všech bakterií, plísní i nepříjemného zápachu.

  • 7.

    Látkové nákupní tašky

    Autor: Shutterstock

    Nákupní tašky, které k přemístění potravin ze supermarketu domů používáte opakovaně, jsou doslova líhní pro bakterie z neumyté zeleniny, ovoce a například syrového masa. Nezapomínejte je proto pravidelně prát.

  • 8.

    Dálkový ovladač

    Autor: Shutterstock.com

    Je to s ním v podstatě stejné jako s klávesnicí nebo s mobilním telefonem. Neustále na něj saháme, a přitom ho jen málokdy čistíme. Právě to z něj dělá jednu z nejšpinavějších věcí, které ve své domácnosti můžete najít.

  • 9.

    Kliky od dveří

    Autor: profimedia.cz

    Ruce jsou jednou z nejšpinavějších částí našeho těla a na kliky s nimi saháme prakticky neustále. Sáhněte si hluboko do svědomí – jak často je při běžném úklidu otřete?

  • 10.

    Vypínače

    Autor: Shutterstock

    S vypínači je to stejná písnička jako s klikami, pouze s tím rozdílem, že na ně při úklidu zapomínáme ještě mnohem častěji. Pořiďte si dezinfekční čisticí prostředek ve spreji a vypínače s ním prostě čas od času "přestříkněte", abyste zahubili všechny bakterie.

  • 11.

    Dřez

    Autor: shutterstock.com

    Část vaší domácnosti, která v sobě má ve skutečnosti daleko více bakterií než celá toaleta, protože ve dřezu omýváte veškerou zeleninu i syrové maso. Řešení je přitom jednoduché. Pravidelně dřez a jeho okolí důkladně umývejte horkou vodou a čisticím prostředkem a čas od času vyčistěte odpad.

  • 12.

    Vana

    Autor: Shutterstock

    Samotná vana tolik bakterií neukrývá, daleko hůř je na tom ale její okolí, a to hlavně v tom případě, že máte záchod společný s koupelnou. Stejně špatně jsou na tom také sprchové kouty, hlavně v záhybech a spárách.

  • 13.

    Polštář

    Autor: Shutterstock.com

    Odumřelé kožní buňky, sliny, mastnota z nočního krému a pot dělají z vašeho polštáře doslova semeniště bakterií. Pokud je nechcete každou noc dýchat, často měňte povlečení a jednou za měsíc vyperte také polštář samotný.

  • 14.

    Matrace

    Autor: Profimedia.cz

    I přestože používáte ochrannou podložku na matraci a prostěradlo i ložní prádlo měníte tak často, jak by se mělo, podle studií za 10 let používání má matrace téměř dvojnásobnou hmotnost, než měla při zakoupení. Na vině není nic jiného než prach a nečistoty, které se v ní usazují. Jednou za rok je proto dobré ji důkladně vysát a vyčistit pomocí speciálního vysavače.

  • 15.

    Zvířecí miska

    Autor: Shutterstock.com

    Tato informace vás zřejmě příliš nepřekvapí, faktem ale zůstává, že v misce se žrádlem vašeho zvířecího mazlíčka se nachází zhruba dva tisíce bakterií na centimetr čtvereční. Pravidelně ji proto myjte saponátem a horkou vodou nebo ji dejte na silnější program do myčky. Nemusíme dodávat, že byste raději měli volit materiály, jako je nerez, než ty plastové.

  • 16.

    Peníze

    Autor: Profimedia

    Bankovky i mince jsou jedny z nejšpinavějších věcí, se kterými jsme v každodenním kontaktu. Schválně – dokážete si vůbec představit, kolik lidí na ně před vámi sahalo? Ideální je, když si po každé manipulaci s penězi umyjete ruce, v praxi je to ale velmi těžko proveditelné. Skvělou alternativou může proto být antibakteriální gel, který můžete mít neustále u sebe.

  • 17.

    Dno odpadkového koše

    Autor: profimedia.cz

    Kdo by čistil dno odpadkového koše, když používáme jednorázové vkládací igelitové pytlíky, že? Pravda je ovšem ta, že dno téměř nikdy nezůstane nezasažené. Pytlíky se mohou protrhnout, někdy se svezou stranou a odpadky padají mimo, jindy záhadně protečou. To, co se dostane z pytlíku na dno koše, je pak úplný ráj pro plísně a mikroby všeho druhu.

  • 18.

    Úklidoví pomocníci

    Autor: Shutterstock.com

    Rozhodně není na škodu občas se zamyslet nad tím, jak vypadají samotné věci, které k úklidu používáme. Není hadr jen taková peřinka pro bakterie, které se díky ní dostanou během vytírání na další místa? Také koště si zaslouží občas vyluxovat prach, který se ukládá mezi štětinami, případně je dobré jejich omytí v mýdlové vodě. I hadry a mopy je potřeba po úklidu čistit a stejně tak potřebuje péči i váš vysavač.

  • 19.

    Houbičky na nádobí

    Autor: Shutterstock

    Kuchyňské houby zůstávají po umytí vlhké, a tak se v nich různým mikroorganismům daří skvěle se rozmnožovat. Houbičky pak místo mytí šíří bakterie na nádobí a pracovní plochy. Houby proto vždycky sušte a často měňte.

  • 20.

    Dámská kabelka

    Autor: Shutterstock

    Kvalitní kožená kabelka je sice skvělou investicí a platnou součástí šatníku, bohužel je také ale nejzajímavější pro bakterie a další nežádoucí mikroorganismy. Jen si představte, co všechno kabelkou za den ometete, čeho se jí dotknete, kam ji položíte... A kolikrát jste ji dezinfikovala? Zkuste ji někdy otřít čisticím ubrouskem, zbavíte svou domácnost obří porce škodlivin.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

rambajs:

(21. 09. 2016 16:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy